fbpx

Rybie mäso

Rybie maso 2

Sú ľahké, svieže a výživné. Ryby zastupujú medzi zdravými potravinami vrchné priečky a niet sa čomu diviť.

Rybie mäso je prirodzeným zdrojom jódu, ktorý zabezpečuje správny mozgový vývoj a tvorbu hormónov štítnej žľazy. Je zdrojom veľmi kvalitných bielkovín, obsahuje vysoké percento esenciálnych omega 3 mastných kyselín, vitamín A, B12, D, ktorý organizmu často chýba, ale aj zinok a železo.

Hoci nie je ryba ako ryba, a kým na doplnenie jódu najlepšie poslúži napríklad treska, omega 3 mastné kyseliny zase poskytne tuniak, makrela, sleď či sardinka, ideálny prísun týchto látok zabezpečí pravidelná konzumácia rýb aspoň dvakrát týždenne.

Spomedzi živočíchov majú ryby najvyšší podiel čistej váhy mäsa. Ak ich chceme rozdeliť do dvoch skupín podľa obsahu tuku, k nízkotučným rybám určite patrí: šťuka, morský jazyk, morský ostriež, pražma, liepeň, treska, platesy či ling, ktoré nemajú viac než 5 % tuku, ktorý sa zároveň sústreďuje hlavne v pečeni, ktorá sa odstraňuje.

K tučnejším rybám bohatým na omega 3 mastné kyseliny sa zase radia: losos, tuniak, makrela, pstruh, pleskáč, úhor, kambala alebo sleď.

Látky obsiahnuté v rybách posilňujú mozgové funkcie a chránia proti srdcovo-ciervnym chorobám. Znižujú tiež riziko cukrovky. Omega 3 mastné kyseliny zase chránia zrak, silu imunitného systému, obličky, miernia astmu a reumatickú artritídu.