fbpx

Reštaurácia

RAŇAJKY (8:00-11:00)


RAŇAJKOVÉ MENU: 

Kváskový chlebík (3ks)

Nátierka podľa ponuky

Káva (espresso, espresso lungo) alebo čaj (čierny, zelený, ovocný)

0,01 l šot 100% bio šťavy rakytník-aronia-jablko

 

 

300 g    Pšenová kaša s goji a orechmi (bezlepkové, bezlaktozové, vegánske) – 8

Pšeno chráni aj srdce a cievy. Vďaka obsahu horčíka rozširuje cievy, pomáha proti vysokému krvnému tlaku a znižuje riziko srdcového infarktu alebo mŕtvice. Okrem toho pomáha znižovať riziko vzniku cukrovky 2. typu. Vďaka podpore trávenia prináša viacero pozitív. Jednak pomôže so zápchou, nafukovaním či kŕčami, reguluje zažívanie, čím zlepšuje využitie živín, znižuje riziko žalúdočných vredov a pravidelným vyprázdňovaním tiež spôsobuje odstraňovanie toxínov z tela, čím uľavuje obličkám, pečeni a celému imunitnému systému.

Plody Goji vďaka širokému minerálnemu a antioxidačnému spektru podporujú telesnú zdatnosť, pomáhajú zachovať acidobázickú rovnováhu, predchádzajú migrénovým stavom a bolestiam chrbtice, či hlavy, mierne znižujú cholesterol, krvný tlak, upevňujú fuknciu obličiek, posilňujú pečeň a oči.

 

 

300 g    Bezlepková ovsená kaša so šafránom (bezlepkové, bezlaktozové, vegánske) – 8

Ovsené vločky vitamín A, ktorý posilňuje zrak. Tekvica obsahuje tiež luteín a zeaxantín, ktoré sa spájajú s nižším rizikom šedého zákalu. Konzumáciou tekvice sa tiež znižuje riziko mŕtvice a znižuje krvný tlak. Prítomné antioxidanty chránia aj krvné cievy. Vďaka zinku tekvicové semienka podporujú aj zdravú hladinu testosterónu, čím podporujú plodnosť.

Brusnice zlepšujú našu imunitu, bojujú so zápalom, chránie močové cesty a zlepšujú kvalitu našej pokožky.

Javorový sirup je výbornou náhradou za cukor. Je to prírodný sacharid, ktorý obsahuje plno antioxidantov,  vitamíny skupiny B, minerály ako vápnik, železo, zinok či mangán.

 

 

300 g    Ryžová kaša s lesným ovocím (bezlepkové, bezlaktozové, vegánske)  – 8

Všetky kaše pripravujeme z rastlinného mlieka podľa ponuky (sójové, kokosové)


 

3 ks       Kváskový chlebík s vegánskou alebo vegetariánskou nátierkou – podľa dennej ponuky

  1. Avokádová nátierka – 1
  2. Humusovo – cviklová nátierka – 1,11
  3. Bryndzovo – mrkvová – 1,7

 

Kváskový chlebík obsahuje menej lepku a fytátov. Fytíny sa pri kváskovom kysnutí rozkladajú lepšie ako pri droždí čím sa zlepšuje vstrebávanie v črevách, pomáha čistiť krv, je vhodný aj pre ľudí s mykózou a akné

Avokádu sa hovorí  najzdravšia potravina sveta”. Do avokáda sa totiž zmestilo množstvo vitamínov a minerálov. Okrem podielu vitamínov B, C, D, E a K, vlákniny, horčíka, draslíka, fosforu, mangánu, medi a nenasýtených mastných kyselín obsahuje aj mnoho ďalších látok, ktoré organizmus rozhodne ocení.

Cícer má v sebe prirodzene veľa vlákniny a obsahuje  veľa železa, vďaka čomu dokáže už jeden pokrm z neho pokryť takmer celú dennú dávku, ktorú potrebujeme dostať do tela. Obrovskou výhodou tiež je, že varením a ani konzervovaním nestráca takmer nič zo svojich účinných zložiek, čo sa pri iných druhoch potravín nestáva. 

Cvikla posilňuje srdce a cievy, znižuje vysoký cholesterol, chráni organizmus pred voľnými radikálmi, podporuje funkciu pečene, napomáha tráveniu, podporuje tvorbu krvi, posilňuje vlasy a nechty, zlepšuje pevnosť kože a kostí, tým, že je močopudná podporuje obličky.

Bryndza je skvelá pri alergiách, rednutí kostí, cukrovke a zvyšuje imunitu. Nachádza sa v nej množstvo kvalitných bielkovín, minerálov a vitamínov B-komplexu.

 

 

150g      Omeleta so zeleninou (vegetariánske) – 1,3

Vajcia  obsahujú karotenoidy luteín a zeaxantín, nachádzajúce sa vo vaječnom žĺtku, ktoré pomáhajú znižovať riziko vekom podmienenej degenerácie makuly, ktorá je hlavnou príčinou oslepnutia starších osôb. Sú bohaté na bielkoviny.

 

 

150g      Praženica so zeleninou, kváskový chlebík (vegetariánske) – 1,3

Vajcia  obsahujú karotenoidy luteín a zeaxantín, nachádzajúce sa vo vaječnom žĺtku, ktoré pomáhajú znižovať riziko vekom podmienenej degenerácie makuly, ktorá je hlavnou príčinou oslepnutia starších osôb. Sú bohaté na bielkoviny.

Paradajky sú rovnako ako všetka zelenina, ktorá je dostupná v supermarketoch, pomerne kontroverzná téma, lebo v supermarketoch je kvalita zeleniny a jej výživová hodnota na nule. Pokial sú ale paradajky domáce, sú až zázračne bohaté na vlákninu, vitamíny A,B,C, betakaroten, draslík, vápnik, železo, horčík, fosfor, sodík.  Pôsobia antioxidačne, podporujú chudnutie, zlepšujú imunitu. 

v


PREDJEDLÁ


150 g    Osviežujúci uhorkovo-mrkvový šalát (bezlepkové, bezlaktozové, vegánske) – 8,11

(Osviežujúci šalát s uhorkou a mrkvou, kešu oriešky, balsamico zálivka)

 

Sezamové semienka sú jadro ázijskej kuchyne, a sú tak malé, že môžu byť pridané do takmer akéhokoľvek jedla. Sú bohatým zdrojom vápnika a to z nich robí atraktívnu voľbu pre vegánov, ktorí nemôžu získať vápnik z mliečnych výrobkov.

Mrkva sa vďaka vysokému podielu beta karoténu správa ako antioxidant a ochraňuje bunky pred poškodením. Spomaľuje starnutie buniek.

Kešu oriešky sú vynikajúcim zdrojom zdravých tukov, ktoré sú pre organismus nepostradateľné. Pravidelná konzumácia týchto orieškov môže viesť k znířeniu rizík spojených s ochorením srdca a vysokým cholesterolom, vysokým tlakom či obezitou.

Sezamové semienka sú jadro ázijskej kuchyne, a sú tak malé, že môžu byť pridané do takmer akéhokoľvek jedla. Sú bohatým zdrojom vápnika a to z nich robí atraktívnu voľbu pre vegánov, ktorí nemôžu získať vápnik z mliečnych výrobkov.

Mrkva sa vďaka vysokému podielu beta karoténu správa ako antioxidant a ochraňuje bunky pred poškodením. Spomaľuje starnutie buniek.

Kešu oriešky sú vynikajúcim zdrojom zdravých tukov, ktoré sú pre organismus nepostradateľné. Pravidelná konzumácia týchto orieškov môže viesť k znířeniu rizík spojených s ochorením srdca a vysokým cholesterolom, vysokým tlakom či obezitou.

 

150 g     Teriyaki zeleninka z woku  (bezlepkové, bezlaktozové, vegánske) – 1, 11

(zmes brokolice, shitake a teriyaki omáčky podľa receptu šéfkuchára)

 

Brokolica je veľmi bohatá na vitamíny a minerály. Z vitamínov nájdu svoje zastúpenie najmä skupiny vitamínov B, C, E a provitamín A. Z minerálov ponúka brokolica najmä vápnik, železo, síru, zinok a fosfor.

Huba shitake je vzácna pre svoje liečivé účinky zamerané najmä na choroby horných dýchacích ciest, zlý krvný obeh a ťažkosti s pečeňou. Liečivá huba shitake má prirodzené antibakteriálne účinky a pomáha pri liečbe vredov a žalúdočných problémov.

Sezamové semienka sú jadrom ázijskej kuchyne a sú také malé, že sa môžu pridať do takmer akéhokoľvek jedla. Sú bohatým zdrojom vápnika, a to z nich robí atraktívnu voľbu pre vegánov, ktorí nemôžu získať vápnik z mliečnych výrobkov.

 

3 ks     Bruschetta (rajčinovo – bazalková, hribová, olivové paté) (bezlaktozové, vegetariánske) – 1

(3 ks kváskového chlebíka s rôznými nátierkami)

v


POLIEVKY


0,3 l    Gaštanová polievka (bezlepkové, bezlaktozové, vegánske)  

Gaštany pomáhajú srdcovo-cievnemu obehu, a vyplavovaniu škodlivín z pečene. Obsahujú viac vitamínu C ako citróny, ale kvôli tepelnej úprave z neho veľa neostane. Z ostatných vitamínov obsahujú: B, E, K. Z minerálov sú to zinok, horčík, draslík, vápnik, železo, fosfor. Gaštany prinášajú úľavu kľbom, pomáhajú pri únave, uľavujú pri bolesti hlavy, reumatickej bolesti, ale čo je ešte zaujímavejšie, pomáhajú zmierniť, ba dokonca vytesniť depresiu. S chuťou do nich!

 

 

0,3 l    Hokaido polievka (bezlepkové, bezlaktozové, vegánske)  

Tekvica hokaido obsahuje vitamín A, ktorý posilňuje zrak. Tekvica obsahuje tiež luteín a zeaxantín, ktoré sa spájajú s nižším rizikom šedého zákalu. Konzumáciou tekvice sa tiež znižuje riziko mŕtvice a znižuje krvný tlak. Prítomné antioxidanty chránia aj krvné cievy. Vďaka zinku tekvicové semienka podporujú aj zdravú hladinu testosterónu, čím podporujú plodnosť.

Granátové jablko sa dostalo do obľuby vďaka vysokému obsahu antioxidantov. To však zďaleka nie je všetko. Obsahujú vitamíny A, B, C, meď, mangán, organické kyseliny, vápnik, fosfor, železo, horčík a množstvo sodíka a draslíka. Táto kombinácia poskytuje hromadu zdraviu prospešných účinkov. Granátové jablko čistí celé telo, regeneruje krv, upravuje trávenie a bojuje proti starnutiu. Posilňuje obranyschopnosť a znižuje dokonca ukladanie tuku v cievach, čím pomáha zamedzovať srdcovocievnym ochoreniam.


HLAVNÉ JEDLÁ (od 11:00)


350 g     Marinované sojové plátky THAI kari  (bezlepkové, bezlaktozové, vegánske) – 6

(Marinové plátky zmiešané so zeleninou, basmati ryža)

 

Kari je tradičná orientálna zmes založená na kurkume, koriandri a rímskej rasci, ktorá sa vyznačuje sladkasto korenistou chuťou a výrazne žltou farbou. Sladkastú chuť klinčeka a muškátového kvetu dopĺňa osviežujúci ďumbier a štipľavé čili, typickú farbu dodáva kurkuma.

Zázvor bol v dávnych časoch bol zázvor používaný ako duchovný čistič a tiež na prebudenie a očistenie tela, mysle a ducha. Obsahuje protizápalové zložky nazývané “gingerols”, ktoré z neho robia populárneho zabijáka bolesti pre tých, ktorí trpia bolesťou nervov, kĺbov, svalmi. Vďaka silným schopnosťiam na podporu imunitného systému je vhodný pri liečení širokej škály ochorení.

 

 

200 g      Bezlepkové penne s hríbovou omáčkou a cuketou (bezlepkové, vegetariánske) – 7

(Bezlepkové cestoviny, šampiňóny, shitake huby, ozdoba mungo klíčky, tekvicové semienka)

 

Huba shitake je vzácna pre jej liečivé účinky zamerané najmä na choroby horných dýchacích ciest, zlý krvný obeh a ťažkosti s pečeňou. Liečivá huba Shitake má prirodzené antibakteriálne účinky a pomáha pri liečbe vredov a žalúdočných problémov.

Mungo klíčky pozitívne vplývajú na imunitu a na tráviacu sústavu. Podporujú trávenie a vyprázdňovanie a podporujú tiež chudnutie, lebo dodávajú pocit sýtosti. Zároveň sa podieľajú na prevencii srdcovocievnych ochorení, pretože znižujú škodlivý LDL cholesterol.

Tekvicové semienka sú výborným zdrojom horčíka, živiny, ktorá nám často chýba a podporuje svaly, kosti a srdce.

 

 

350 g      Hlivový perkelt s domácou špaldovou knedlou  (vegetariánske) – 1,3,7

(Perkelt z hlivy ustricovej, špaldová knedla)

 

Hliva Ustricová obsahuje kokteil látok, bez ktorých sa náš organizmus nezaobíde, napríklad vitamíny C, D, K, B, železo, zinok, draslík, sodík, selén, aminokyseliny, proteíny, veľké množstvo vlákniny a úplne kľúčový prvok pre podporu imunity, betaglukán. Jeho pôsobenie sa dá ešte posilniť podávaním probiotík.

Upozornenie: Hliva nie je veľmi vhodná pri ochoreniach štítnej žľazy, ak je metabolizmus príliš rýchly ( zvýšená činnosť štítnej žľazy).

Vajcia obsahujú karotenoidy luteín a zeaxantín, nadchádzajúce sa vo vaječnom žĺtku, ktoré pomáhajú znižovať riziko vekom podmienenej degenerácie makuly, ktorá je hlavnou príčinou oslepnutia starších osôb. Sú bohaté na bielkoviny.

 

 

350 g     Údený syr Tofu s nekačacím dipom (bezlepkové, vegetariánske) – 6,7

(Udený syr Tofu, batátové pyré, zelenina na pare, konopné semienka)

 

Batáty alebo zdravé zemiaky, ako im veľa ľudí hovorí. Prečo to tak je? Batáty obsahujú viac amylózy (rozpustný polysacharid), ktorá spôsobuje, že sa hladina cukru v krvi zvyšuje pomalšie ako bežné zemiaky. To je výhoda napríklad pre tých, ktorí chudnú. Nespochybniteľným plusom sladkých zemiakov je vysoký obsah karotenoidov, hlavne betakaroténu. Ten je významným antioxidantom, chráni sliznice i pokožku a je nevyhnutný pre zdravý zrak.

Mrkva znižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje trávenie a peristaltiku. Pomáha pri migréne a zápalových bolestiach kĺbov. Dodáva živiny, potrebné pre zdravý vývoj zubov a zdravý vývoj zrakových orgánov. Na rozdiel od iných druhov zeleniny, odborníci preferujú jej varenú formu. Varená mrkva je ľahšie spracovateľná v tele človeka.

Petržlen obsahuje horčík a vitamín C. Vitamín C je dôležitý pre tvorbu kolagénu, odstraňuje pigmentové škvrny a udržiava dobrú pleť. Vysoká hladina vitamínu K v petržlene môže pomôcť k zlepšeniu elasticity pleti a obnoviť jej mladícky vzhľad. Vitamín K ďalej urýchľuje hojenie rán a znižuje začervenanie. Beta – karotén v petržlene môže byť premenený na vitamín A , ktorý udržuje a opravuje pokožku. Napríklad suché a šupinaté čelo alebo líca sú častými príznakmi nedostatku vitamínu A.

Kurkuma obsahuje kurkumín, ktorý má nielen antioxidačné a antibakteriálne účinky, ale je stredobodom intenzívneho výskumu najmä vďaka svojej protizápalovej aktivite. Asi ste sa dovtípili, že sa nachádza v kurkume.

Konopné semienka sú stále obľúbenejšie. Je to preto, lebo obsahujú omega-3 mastné kyseliny, bielkoviny, vlákninu, ale sú tiež bohaté na vitamín E. Sú preto výborné pre zdravú pokožku, vlasy a nechty a sú silným antioxidantom.

 

 

300 g     Cuketové špagety s mätovo-bazalkovým pestom (bezlepkové, bezlaktozové, vegánske) – 8

(cuketa nastrúhaná na špagety, mätovo-bazalkové pesto)

 

Cuketa Minimum sodíka a množstvo draslíka, ktorý prospieva obličkám, kĺbom a kardiovaskulárnemu systému nie sú jediné výhody cukety. Okrem toho je cuketa nabitá vitamínom E, karoténom, horčíkom, vápnikom, železom, meďou a zinkom. Množstvo prospešných látok sa nachádza práve v šupke, preto je vhodné konzumovať cuketu aj s ňou.

Vlašské orechy vďaka vitamínu E orechy odchytávajú voľné radikály a chránia tým organizmus pred poškodením bunkových membrán. V tomto parametri nemajú konkurenciu ani v porovnaní s mandľami, arašidmi, pistáciami, lieskovcami, para, pekanovými, píniovými či makadamovými orechmi.

Mäta má blahodarné účinky nielen na trávenie a žalúdočné problémy. Mätový čaj vypitý pred jedlom podporí chuť do jedla, po zas uľahčí trávenie. Využijete ju pri prechladnutí, ale aj na výplachy ústnej dutiny. Herpes ošetrený v počiatočnej fáze neprepukne v plnej miere.

Bazalka patrí medzi liečivé bylinky. Nielenže výborne hojí povrchové rany, jej blahodárny účinok pri vnútornom použití je známy už stovky rokov. Patrí dokonca medzi najúčinnejšie prírodné antidepresíva.

 

 

300 g     Cviklová palja s citronovou ryžou (bezlepkové, vegetariánske) – 7,8,10

(Pražená cvikla s kokosom, citronová ryža)

 

Kokos obsahuje minerály ako je horčík, fosfor, zinok, železo, draslík. Konzumácia kokosa pomáha pri odvápneniu kostí, bolestiach kĺbov ktoré je spôsobené preťažovaním alebo zvýšeným svalovým napätím.Vhodné pre silových športovcov najmä bolesťami chrbta.

Cvikla posilňuje srdce a cievy, znižuje vysoký cholesterol, chráni organizmus pred voľnými radikálmi, podporuje funkciu pečene, napomáha tráveniu, podporuje tvorbu krvi, posilňuje vlasy a nechty, zlepšuje pevnosť kože a kostí, tým, že je močopudná podporuje obličky a dokonca zmierňuje menštruačné bolesti.

 

 

250 g     Veggie Burger v domácej žemli (vegetariánske)  – 1,7,11 Laktóza sa nachádza iba v žemli v malom množstve

(Vegetariánsky burger v domácej žemli, šošovicové patties, vegánsky syr, čerstvá zeleninka)

 

 

330 g     Chilli sin carne (bezlepkové, bezlaktozové, vegetariánske) 

(Tradičný mexický pokrm vo vegetariánskej podobe, tzn. mleté hovädzie mäso je nahradené vegetariánskym – sójovým, s ryžou a fazuľkami v rajčinovej omáčke)

 

 

200 g     Šalát Lighthouse Club (bezlepkové, bezlaktozové, vegánske) – 8,10

(Zmes listových šalátov, tempeh, mungo kličky, granátové jablko s horčicovou zálivkou)

 

Tibi pomáha pri pečeňových, obličkových či močových problémoch, čistí pľúca. 

Judášovo ucho zabezpečí tiež dostatok vitamínu D, ktorý podporuje imunitný system, udržiava zdravú telesnú hmotnosť a znižuje riziko vzniku reumatoidnej artritídy a u žien aj riziko roztrúsenej sklerózy.

Listová zelenina obecne je plná vitamínu A,E,B-komplex, minerálov, železa, kalcia, magnézia, selénia, zinku.  Je bohaté na vitamín K a 3-omega mastné kyseliny, ktoré sú ľahko absorbovateľné telom. Omega 3 mastné kyseliny pomáhajú pri neurologických a kardiovaskulárnych ochoreniach. Obsahujú tiež kyselinu listovú, ktorá je esenciálnym nutrientom pre tehotné ženy.

Mrkva sa vďaka vysokému podielu beta karoténu správa ako antioxidant a ochraňuje bunky pred poškodením. Spomaľuje starnutie buniek.

Vlašské orechy napriek vysokej kalorickej hodnote dokážu  zasýtiť na dlhú dobu a ide o hodnotné omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, ktoré neupchávajú cievy. Ak sa chceme zásobiť ideálnym množstvom, ktoré sa neodrazí ani na hmotnosti, vystačíme si so šiestimi vlašskými orechmi denne.

 

 

0,3 l       ŠPECIÁL LIGHTHOUSE CLUBU (bezlepkové, bezlaktozové, vegánske)

(Hustá, výživovo veľmi bohatá “polievka” na očistu a posilnenie organismu)

 

Tibi pomáha pri pečeňových, obličkových či močových problémoch, čistí pľúca. 

Judášovo ucho zabezpečí tiež dostatok vitamínu D, ktorý podporuje imunitný system, udržiava zdravú telesnú hmotnosť a znižuje riziko vzniku reumatoidnej artritídy a u žien aj riziko roztrúsenej sklerózy.

Mrkva sa vďaka vysokému podielu beta karoténu správa ako antioxidant a ochraňuje bunky pred poškodením. Spomaľuje starnutie buniek.

Riasy wakame dokážu telo očistiť od ťažkých kovov. Okrem detoxikácie od ťažkých kovov, prinášajú do tela minerály. Celkovo približne 50 minerálov. Minerály sa doplňajú v akejkoľvek časti tela, ktorá to práve potrebuje.  Minerály nám pomáhajú dostať sa do rovnováhy, a taktiež pomáhajú vytvoriť dostatok elektrolytov, ktoré asistujú pri strese.

Petržlen je bohatý na horčík a vitamín C. Vitamín C je dôležitý pre tvorbu kolagénu, odstraňuje pigmentové škvrny a udržiava dobrú pleť. Vysoká hladina vitamínu K v petržlene môže pomôcť k zlepšeniu elasticity pleti a obnoviť jej mladícky vzhľad. Vitamín K ďalej urýchľuje hojenie rán a znižuje začervenanie. Beta – karotén v petržlene môže byť premenený na vitamín A , ktorý udržuje a opravuje pokožku. Napríklad suché a šupinaté čelo alebo líca sú častými príznakmi nedostatku vitamínu A.

Karfiol obsahuje vitamíny B a K, minerály a stopové prvky, hoci v menšom množstve, ako napríklad vápnik, meď, železo, magnézium, mangán a zinok. Jedná sa teda o potravinu, ktorá prispieva k správnemu fungovaniu ľudského organizmu a dodáva do tela živiny, ktoré mnohým chýbajú.

Fazuľa mungo pozitívne vplýva na imunitu a na tráviacu sústavu. Podporuje trávenie a vyprázdňovanie a podporuje tiež chudnutie, lebo dodáva pocit sýtosti. Zároveň sa podieľa na prevencii srdcovocievnych ochorení, pretože znižuje škodlivý LDL cholesterol. Chráni tiež pred voľnými radikálmi a pozitívne pôsobí pri rakovine hrubého čreva.

Hrušky sú nízkokalorické, ľahko stráviteľné, hypoalergénne a vhodné aj na prípravu prvých detských výživ pre batoľatá.

Červené ďatle majú silné antioxidačné vlastnosti, omladzujúce účinky a čistia tiež pleť. Okrem toho čistia krv, pomáhajú s trávením, zmierňujú stres, únavu, využívajú sa pri liečbe hnačky a podporujú chuť do jedla.

Huba shitake má významný účinok na podporu imunity, má imunostimulačný, protizápalový účinok, osvedčila sa aj pri liečbe a prevenci akné. Vie pohlcovať voľné radikály a je to silný antioxidant.


DEZERTY


200 g     Čokoládový puding  (bezlepkové, bezlaktozové, vegánske) 

 

Kakao je afrodiziakum, skvelý zdroj energie a sú aj odborníci, ktorí tvrdia, že kakao zabraňuje predčasnému starnutiu.

Čučoriedky sú excelentné na čistenie pečene a krvi a sú vhodné pre zlepšenie zdravia očí a tráviaceho traktu. Divoké čučoriedky tiež majú schopnosť regenerovať väzivá a bunky, a udržiavať imunitný systém silný. Pomáhajú podporovať mozog, srdce, zmenšujú riziko cukrovky, posilňujú cievny systém, sú prevenciou proti rakovine, zlepšujú poznávacie schopnosti.

Avokádo okrem podielu vitamínov B, C, D, E a K, vlákniny, horčíka, draslíka, fosforu, mangánu, medi a nenasýtených mastných kyselín obsahuje aj mnoho ďalších látok, ktoré organizmus rozhodne ocení.

Maliny sú bohaté na vitamín C, podporujú obnovu krvných ciev, rozširujú tepny, čo pomáha správnému prietoku krvi. Podporujú chudnutie, trávenie, pomáhajú v boji s ekzémom.

 

 

200 g       Chia puding s orechmi a ovocím (bezlepkové, bezlaktozové, vegánske) – 8

 

Vlašské orechy vďaka vitamínu E orechy odchytávajú voľné radikály a chránia tým organizmus pred poškodením bunkových membrán. V tomto parametri nemajú konkurenciu ani v porovnaní s mandľami, arašidmi, pistáciami, lieskovcami, para, pekanovými, píniovými či makadamovými orechmi.

Chia semienka sú výborným zdrojom energie, vápnika, spomaľujú starnutie kvôli obsahu antioxidantov, sú prospešné pre tráviaci trakt, nakoľko sú nabité vlákninou. Navyše pomáhajú stabilizovať hladinu krvného cukru, čím zabraňujú prejedaniu i vzniku cukrovky.

 

 

50 g      Vegánske guličky pre zdravé mlsanie  (bezlepkové, bezlaktozové, vegánske) – 8,11

 

Zloženie guličiek je špeciálne navrhnuté tak, aby posilňovalo krv.

Slivky sušené pomáhajú v boji so stresom, podporujú trávenie a tiež sú výbormným pomocníkom pri chudnutí.

Brusnice sušené sú známe svojou úlohou pri prevencii infekcií močových ciest. Vysoká úroveň antioxidačných v brusniciach pomáha zastaviť priľnutie niektorých baktérií na steny močových ciest. Posiľňujú imunitu, činnosť srdca 

Goji svojou červenou farbou goji potvrdzuje prítomnosť karotenoidov, , hlavne beta karotén a zeaxantin, ktoré pomáhajú predchádzať degeneratívnym zmenám v oblasti sietnuce oka. Goji obsahuje o 15% viac karotenoidov ako mrkva.

Med obsahuje B12 koenzým, ktorý ho robí jednou z nasilnejších potravín našej doby pre mozog. Okrem toho suroý med sa podiela na oprave DNA. Obsahuje tiež vysoký podiel: vápnika, selénia, zinku, fosforu, chromu, molybdénu, magnézia, draslíka.

Sezamové semienka sú jadro ázijskej kuchyne, a sú tak malé, že môžu byť pridané do takmer akéhokoľvek jedla. Sú bohatým zdrojom vápnika a to z nich robí atraktívnu voľbu pre vegánov, ktorí nemôžu získať vápnik z mliečnych výrobkov.

Kvalita a správny výber potravín su pre našu kaviareň i reštauráciu veľmi dôležité, preto sme pre Vás pripravili články o tom, aké potraviny, na čo a kedy sú vhodné…