fbpx

Reštaurácia

KDE NÁS NÁJDETE?

BULHARSKÁ 37

TRNAVA 917 01

 


OTVÁRACIE HODINY

  pondelok až piatok                8:00-20:00

sobota                 8:00-22:00

Počas obdobia, kedy platia obmedzenia pre reštaurácie, je otvorené:
Pondelok až sobota od 9hod do 17 hod.


Reštaurácia

RAŇAJKY (8:00 – 11:00)


RAŇAJKOVÉ MENU: 

Kváskový chlebík (3ks)

Nátierka podľa ponuky

Káva (espresso, espresso lungo) alebo čaj (čierny, zelený, ovocný)

0,01 l šot 100% bio šťavy rakytník-aronia-jablko

300 g    Pšenová kaša s goji a orechmi 3,90€  (bezlepkové, bezlaktozové, vegánske) – 8  ” Jedlo sa dá objednať s donáškou”

Pšeno chráni aj srdce a cievy. Vďaka obsahu horčíka rozširuje cievy, pomáha proti vysokému krvnému tlaku a znižuje riziko srdcového infarktu alebo mŕtvice. Okrem toho pomáha znižovať riziko vzniku cukrovky 2. typu. Vďaka podpore trávenia prináša viacero pozitív. Jednak pomôže so zápchou, nafukovaním či kŕčami, reguluje zažívanie, čím zlepšuje využitie živín, znižuje riziko žalúdočných vredov a pravidelným vyprázdňovaním tiež spôsobuje odstraňovanie toxínov z tela, čím uľavuje obličkám, pečeni a celému imunitnému systému.

Plody Goji vďaka širokému minerálnemu a antioxidačnému spektru podporujú telesnú zdatnosť, pomáhajú zachovať acidobázickú rovnováhu, predchádzajú migrénovým stavom a bolestiam chrbtice, či hlavy, mierne znižujú cholesterol, krvný tlak, upevňujú fuknciu obličiek, posilňujú pečeň a oči.

 

300 g    Bezlepková ovsená kaša so šafránom 3,90€  (bezlepkové, bezlaktozové, vegánske) – 8 ” Jedlo sa dá objednať s donáškou”

Ovsené vločky vitamín A, ktorý posilňuje zrak. Tekvica obsahuje tiež luteín a zeaxantín, ktoré sa spájajú s nižším rizikom šedého zákalu. Konzumáciou tekvice sa tiež znižuje riziko mŕtvice a znižuje krvný tlak. Prítomné antioxidanty chránia aj krvné cievy. Vďaka zinku tekvicové semienka podporujú aj zdravú hladinu testosterónu, čím podporujú plodnosť.

Brusnice zlepšujú našu imunitu, bojujú so zápalom, chránie močové cesty a zlepšujú kvalitu našej pokožky.

Javorový sirup je výbornou náhradou za cukor. Je to prírodný sacharid, ktorý obsahuje plno antioxidantov,  vitamíny skupiny B, minerály ako vápnik, železo, zinok či mangán.

 

300 g    Ryžová kaša s lesným ovocím. 3,90€ (bezlepkové, bezlaktozové, vegánske)  – 8  ” Jedlo sa dá objednať s donáškou”

Všetky kaše pripravujeme z rastlinného mlieka podľa ponuky (sójové, kokosové)


 

4 ks       Kváskový chlebík s vegánskou alebo vegetariánskou nátierkou. 4,50€ 

  1. Guacamole nátierka – 1
  2. Bryndzová nátierka – 1,7


Kváskový chlebík obsahuje menej lepku a fytátov. Fytíny sa pri kváskovom kysnutí rozkladajú lepšie ako pri droždí čím sa zlepšuje vstrebávanie v črevách, pomáha čistiť krv, je vhodný aj pre ľudí s mykózou a akné.

Avokádu sa hovorí “najzdravšia potravina sveta”. Do avokáda sa totiž zmestilo množstvo vitamínov a minerálov. Okrem podielu vitamínov B, C, D, E a K, vlákniny, horčíka, draslíka, fosforu, mangánu, medi a nenasýtených mastných kyselín obsahuje aj mnoho ďalších látok, ktoré organizmus rozhodne ocení.

Bryndza je skvelá pri alergiách, rednutí kostí, cukrovke a zvyšuje imunitu. Nachádza sa v nej množstvo kvalitných bielkovín, minerálov a vitamínov B-komplexu.
minerálov a vitamínov B-komplexu.

 

150 g    Humus s arabským chlebíkom, mrkvou a sedanom  4,90€ (vegánske) – 1,9 ” Jedlo sa dá objednať s donáškou” 

Cícer má v sebe prirodzene veľa vlákniny a obsahuje veľa železa, vďaka čomu dokáže už jeden pokrm z neho pokryť takmer celú dennú dávku, ktorú potrebujeme dostať do tela. Obrovskou výhodou tiež je, že varením a ani konzervovaním nestráca takmer nič zo svojich účinných zložiek, čo sa pri iných druhoch potravín nestáva.

 

300 g    Vege HOT DOG 3,90€  (vegánske) – 8  ” Jedlo sa dá objednať s donáškou”

Chren – obsahuje tuky, sacharidy, vlákniny, bielkoviny, luteín, betakarotén a prchavé oleje ako horčicový olej. Ďalej obsahuje vitamín A, B, C a K, z minerálnych látok obsahuje sodík, draslík, vápnik, fosfor, horčík, selén, zinok, železo, mangán a meď, omega 6 a omega 3 kyseliny. Chren posilňuje imunitu, bráni vzniku rakoviny, zlepšuje zdravie srdca, podporuje trávenie, pôsobí ako antibakteriálny prostriedok, pomáha redukovať hmotnosť, je diuretikum, zlepšuje dýchanie, pomáha zlepšovať výkon, pomáha liečiť pigmentové škvrny.

Sója

Prečo jesť sóju podľa jej priaznivcov? – Sója je výnimočná obsahom ôsmich základných esenciálnych aminokyselín potrebných na tvorbu bielkovín. Preto je označovaná ako zdroj tzv. plnohodnotných bielkovín. Obsahuje nenasýtené mastné kyseliny ( vrátane dôležitej omega 3) a lecitín, dôležitý pre reguláciu cholesterolu. Nachádza sa v nej aj dostatok vitamínov, hlavne skupiny B, a minerálne látky: draslík, horčík a železo. V Amerike bolo schválené prehlásenie, že sója je vhodná na prevenciu cievnych ochorení, pretože znižuje hladinu rizikovej skupiny cholesterolu. Často sa dáva do súvislosti s prevenciou osteoporózy. Vďaka vysokému obsahu vlákniny sója , rovnako ako ďalšie strukoviny, priaznivo ovplyvňuje hladinu krvného cukru a tak napomáha k prevencii diabetu.

Prečo nejesť sóju podľa jej odporcov? – Sója môže mať negatívny dopad na činnosť štítnej žľazy. Moderné nefermentované sójové výrobky obsahujú látky, ktoré môžu obmedzovať vstrebávanie bielkovín a blokovať využitie minerálnych látok. – Vysoká hladina rastlinných hormónov môže zasahovať do hormonálneho vývoja detí. Odborníci nedoporučujú sójové výrobky pravidelne podávať deťom práve v súvislosti s rizikom neskoršieho ochorenia štítnej žľazy. Sója ovplyvňuje vstrebávanie zinku a zinok je spojený s fungovaním pohlavných žliaz. Veľké množstvo sóje znižuje sexuálnu energiu. Vysoký obsah prírodných hormónov v sóji môže ovplyvniť plodnosť a menštr. cyklus žien.

 

150g      Omeleta so zeleninou  3,90€ (vegetariánske) – 1,3

Vajcia  obsahujú karotenoidy luteín a zeaxantín, nachádzajúce sa vo vaječnom žĺtku, ktoré pomáhajú znižovať riziko vekom podmienenej degenerácie makuly, ktorá je hlavnou príčinou oslepnutia starších osôb. Sú bohaté na bielkoviny.

 

150g      Praženica so zeleninou, kváskový chlebík 4,20€ (vegetariánske) – 1,3

Vajcia  obsahujú karotenoidy luteín a zeaxantín, nachádzajúce sa vo vaječnom žĺtku, ktoré pomáhajú znižovať riziko vekom podmienenej degenerácie makuly, ktorá je hlavnou príčinou oslepnutia starších osôb. Sú bohaté na bielkoviny.

Paradajky sú rovnako ako všetka zelenina, ktorá je dostupná v supermarketoch, pomerne kontroverzná téma, lebo v supermarketoch je kvalita zeleniny a jej výživová hodnota na nule. Pokial sú ale paradajky domáce, sú až zázračne bohaté na vlákninu, vitamíny A,B,C, betakaroten, draslík, vápnik, železo, horčík, fosfor, sodík.  Pôsobia antioxidačne, podporujú chudnutie, zlepšujú imunitu. 

v


PREDJEDLÁ


150 g    Cviklovo – mrkvový šalát. 3,90€  (bezlepkové, bezlaktozové, vegánske) – 5  ” Jedlo sa dá objednať s donáškou”

 

Mrkva sa vďaka vysokému podielu beta karoténu správa ako antioxidant a ochraňuje bunky pred poškodením. Spomaľuje starnutie buniek. Cvikla je bohatým zdrojom cenných fytochemikálií, vrátane vitamínu C, karotenoidov, fenolových kyselín a flavonoidov. Je jednou z mála zelenín, ktorá obsahuje skupinu farbív s vysokou biologickou aktivitou – betalanínov. Ďalšou veľmi zaujímavou fytochemikáliou cvikle je betaín – relatívne jednoduchý metabolit, ktorý okrem toho, že môže byť aj zdrojom dusíka, dokáže detoxifikovať zdraviu škodlivý homocysteín a taktiež má (vďaka svojej dipolárnej štruktúre) mimoriadne veľkú kapacitu udržiavať acidobázickú rovnováhu. Ak vás máta to tzv. populárne „prekyslenie“, tak aj pre vás je tu cvikla! Zatiaľ zostáva nejasné, koľko z týchto zlúčenín dokážeme prijať zo stravy do tela – napr. v prípade červeného betanínu je to relatívne dosť málo, avšak dosť na to, aby nám pekne zafarbil moč na ružovo. Blahodárne dusičnany S istotou vieme, že na náš kardiovaskulárny systém priaznivo pôsobia dusičnany prítomné v cviklovej šťave. Tie sa pôsobením ústnej mikroflóry (ak si ju nevybíjate nezmyselnými antibakteriálnymi výplachmi) menia na dusitany, ktoré sú najlepším zdrojom oxidu dusnatého. Oxid dusnatý (NO) pôsobí na bunky cievneho endotelu (vrstva buniek, čo vystieľajú cievy zvnútra) a spôsobuje rozširovanie ciev, čo sa využíva aj pri liekoch, napríklad nitroglycerín. Vďaka pôsobeniu NO sa ukázalo, že pravidelné podávanie cviklovej šťavy zlepšuje fungovanie buniek cievneho endotelu, mierne znižuje krvný tlak a pôsobí protizápalovo. Zníženie tlaku však nefunguje u jedincov, ktorí už užívajú lieky na hypertenziu. Doplnenie NO môžete aj užívaním prípravkov Käyni, ktoré ponúka aj naša reštaurácia.

3 ks     Bruschetta (rajčinovo – bazalková, hribová, olivové paté). 5,90€  (bezlaktozové, vegetariánske) – 1

(3 ks kváskového chlebíka s rôznými nátierkami)

v


POLIEVKY


0,33 l    Gaštanová polievka. 2,90€  (bezlepkové, bezlaktozové, vegánske) ” Jedlo sa dá objednať s donáškou” 

Gaštany pomáhajú srdcovo-cievnemu obehu, a vyplavovaniu škodlivín z pečene. Obsahujú viac vitamínu C ako citróny, ale kvôli tepelnej úprave z neho veľa neostane. Z ostatných vitamínov obsahujú: B, E, K. Z minerálov sú to zinok, horčík, draslík, vápnik, železo, fosfor. Gaštany prinášajú úľavu kľbom, pomáhajú pri únave, uľavujú pri bolesti hlavy, reumatickej bolesti, ale čo je ešte zaujímavejšie, pomáhajú zmierniť, ba dokonca vytesniť depresiu. S chuťou do nich!

 

0,33 l    Petržlenové kapučíno  2,50€  (bezlepkové, bezlaktozové, vegánske)  ” Jedlo sa dá objednať s donáškou”

Petržlen je prírodné diuretikum, teda močopudný prostriedok. Pomáha pri zápaloch močových ciest a problémoch s ľadvinami. Zvlášť cenná je jeho schopnosť rozpúšťať ľadvinové kamienky. Má takisto silné dezinfekčné účinky, čo zvyšuje význam petržlenu pri liečbe rôznych urologických problémov. Petržlenový extrakt často obsahujú rôzne urologické čaje. Petržlen zlepšuje trávenie a chuť do jedla. Upozornenie: jednou zo zložiek petržlenu je tak trocha kontroverzná látka menom Apiol. Apiol dokáže vyvolať sťahy maternice a teda u tehotných žien vyvolať pôrod. Pri konzumácii obvyklého množstva petržlenu (v šaláte alebo v polievke a pod.) samozrejme zdravému človeku žiadne predávkovanie Apiolom nehrozí. Petržlenová vňať sa oddávna používa do čaju proti horúčke. Aj moderná veda používa semená petržlenu do čajov pre pacientov s vysokým krvným tlakom. Petržlen obsahuje tiež flavonoidy (antioxidanty), spomaľujúce starnutie a chrániace (okrem iného) kardiovaskulárny systém a cievy pred civilizačnými ochoreniami. Obsahom karotenoidov prospieva petržlen nášmu zraku. Obsah vitamínov (B, C, E…) a minerálov ( hlavne draslíka) v tej správnej kombinácii robí z petržlenu výkonnú prevenciu proti obávanej Alzheimerovej chorobe, či niektorým formám rakoviny.

 

0,33 l Vegetariánska kapustnica 4,50€ (vegánske) – 6  ” Jedlo sa dá objednať s donáškou”

Kvasená kapusta – Behom kvasenia sa vláknina zo zeleniny stáva lepšie stráviteľnou a vznikajú veľmi zdravé látky, ktoré v surovej zelenine nenájdeme.
• Medzi najdôležitejšie patrí baktéria kyseliny mliečnej.

• Kvasená zelenina obsahuje veľa minerálnych látok a predovšetkým enzýmov, ktoré pomáhajú regenerovať bunky.

• Uchováva si obsah vitamínov, u niektorých sa ich množstvo zvyšuje.

• Vedecké štúdie tiež dokazujú, že behom kvasenia vznikajú takzvané izothiokyanáty – látky, ktoré majú silné protirakovinové účinky, a ktoré v surovej zelenine nie sú prítomné

• Dodáva telu priateľské probiotiká

• Pomáha bojovať proti únave

• Zlepšuje obranyschopnosť organizmu

• Zvyšuje odolnosť voči stresu

• Aktivuje funkciu čriev a podporuje vylučovanie toxických látok z tela.

• Je dobrou prevenciou pred ekzémom, ale i pred prechladnutím a chrípkou

• Môže pomáhať v znižovaní krvných tukov a glukózy

• Zlepšuje využiteľnosť minerálnych látok.

• Je výbornou prevenciou pri zápche.


HLAVNÉ JEDLÁ (od 11:00 – 20:00)


300 g     Mrkvovo-kalerábový šalát. 3,90€   (vegetariánske) – 7 ” Jedlo sa dá objednať s donáškou” 

 

Mrkva sa vďaka vysokému podielu beta karoténu správa ako antioxidant a ochraňuje bunky pred poškodením. Spomaľuje starnutie buniek.

Kaleráb je trefou do čierneho, ak chcete dodať svojmu telu dávku vitamínov! Obsahuje až 60 mg vitamínu C v 100 g, taktiež vitamín E, B, kyselinu listovú, draslík, vápnik, železo a zinok. Málokto vie, že sa v ňom nachádzajú zlúčeniny síry, ktoré pôsobia proti baktériám. Selén je taktiež jeho zložkou, chráni pred voľnými radikálmi a pred artériosklerózou. Kto by to bol povedal, že vám kaleráb pomôže ku kráse! Okrem iného za to môže obsah biotínu, ktorý je dôležitý pre zdravé vlasy a pokožku. Máte problém s lámavými nechtami či vlasmi? Stráca vaša hriva objem a lesk? Riešením je zaradenie kalerábu do jedálnička. Keďže má táto zelenina aj protizápalové účinky, pomôže vám rýchlejšie sa zbaviť akné a nepríjemných vyrážok. Výnimočný je však aj v niečom inom. V kalerábe je zastúpený draslík, ktorý je dôležitý pre zdravie najdôležitejšieho telesného orgánu – srdca. Považuje sa za dôležitú zložku bunkových a telesných tekutín, ktoré pomáhajú riadiť srdcovú frekvenciu a krvný tlak takým spôsobom, že bojujú proti účinkom sodíka.

 

300 g      Cviklové jačmenné krupoto. 6,90€  (vegetariánske) – 1,7,12  ” Jedlo sa dá objednať s donáškou”

Cvikla je bohatým zdrojom cenných fytochemikálií, vrátane vitamínu C, karotenoidov, fenolových kyselín a flavonoidov. Je jednou z mála zelenín, ktorá obsahuje skupinu farbív s vysokou biologickou aktivitou – betalanínov. Ďalšou veľmi zaujímavou fytochemikáliou cvikle je betaín – relatívne jednoduchý metabolit, ktorý okrem toho, že môže byť aj zdrojom dusíka, dokáže detoxifikovať zdraviu škodlivý homocysteín a taktiež má (vďaka svojej dipolárnej štruktúre) mimoriadne veľkú kapacitu udržiavať acidobázickú rovnováhu.
Ak vás máta to tzv. populárne „prekyslenie“, tak aj pre vás je tu cvikla! Zatiaľ zostáva nejasné, koľko z týchto zlúčenín dokážeme prijať zo stravy do tela – napr. v prípade červeného betanínu je to relatívne dosť málo, avšak dosť na to, aby nám pekne zafarbil moč na ružovo.

Blahodárne dusičnany
S istotou vieme, že na náš kardiovaskulárny systém priaznivo pôsobia dusičnany prítomné v cviklovej šťave. Tie sa pôsobením ústnej mikroflóry (ak si ju nevybíjate nezmyselnými antibakteriálnymi výplachmi) menia na dusitany, ktoré sú najlepším zdrojom oxidu dusnatého. Oxid dusnatý (NO) pôsobí na bunky cievneho endotelu (vrstva buniek, čo vystieľajú cievy zvnútra) a spôsobuje rozširovanie ciev, čo sa využíva aj pri liekoch, napríklad nitroglycerín. Vďaka pôsobeniu NO sa ukázalo, že pravidelné podávanie cviklovej šťavy zlepšuje fungovanie buniek cievneho endotelu, mierne znižuje krvný tlak a pôsobí protizápalovo. Zníženie tlaku však nefunguje u jedincov, ktorí už užívajú lieky na hypertenziu. Doplnenie NO môžete aj užívaním prípravkov Käyni, ktoré ponúka aj naša reštaurácia.

 

350 g      Hlivový perkelt s domácou žemlovou knedľou. 7,90€   (vegetariánske) – 1,3,7  ” Jedlo sa dá objednať s donáškou”

(Perkelt z hlivy ustricovej, špaldová knedla)

Hliva Ustricová obsahuje kokteil látok, bez ktorých sa náš organizmus nezaobíde, napríklad vitamíny C, D, K, B, železo, zinok, draslík, sodík, selén, aminokyseliny, proteíny, veľké množstvo vlákniny a úplne kľúčový prvok pre podporu imunity, betaglukán. Jeho pôsobenie sa dá ešte posilniť podávaním probiotík.

Upozornenie: Hliva nie je veľmi vhodná pri ochoreniach štítnej žľazy, ak je metabolizmus príliš rýchly ( zvýšená činnosť štítnej žľazy).

Vajcia obsahujú karotenoidy luteín a zeaxantín, nadchádzajúce sa vo vaječnom žĺtku, ktoré pomáhajú znižovať riziko vekom podmienenej degenerácie makuly, ktorá je hlavnou príčinou oslepnutia starších osôb. Sú bohaté na bielkoviny.

 

480 g     Údené tofu, kapusta, žemlová knedľa. 6,90€  (vegetariánske) – 1,3,6,7,12  ” Jedlo sa dá objednať s donáškou”

Kapusta – Medzi červenou a bielou kapustou nie je z hľadiska ich vplyvu na naše zdravie príliš veľký rozdiel. V porovnaní s bielou kapustou má červená viac vitamínu C, železa, draslíka a selénu, ale o niečo nižšie sú hodnoty betakaroténu. V červenej kapuste je navyše pigment anthokyan chrániaci mozgové bunky. V súčasnej dobe sa skúma využitie tohto antioxidantu pri prevencii a liečbe Alzheimerovej choroby. Ide o silné antioxidanty s protirakovinovými a protizápalovými účinkami. Pomáhajú tiež znižovať hladinu cholesterolu a chrániť mozgové bunky. Vedci preto skúmajú ich využitie pri prevencii a liečbe Alzheimerovej choroby

 

450 g     Vegetariánske KUNG PAO s ryžou basmati. 6,90€  ( vegánske) – 5,6,12

Judášovo ucho – Huba môže bojovať proti obezite, a to vďaka jej hypolipidemických účinkoch (také, ktoré redukujú tuk). Obsahuje napríklad b-glukán či rozpustnú vlákninu, ktoré prispievajú k zvýšeniu pocitu sýtosti. Judášove ucho zároveň obsahuje sterolové zlúčeniny, ktoré interferujú s produkciou cholesterolu v pečeni. Tým pádom môže prispievať k udržaniu zdravého krvného tlaku a k celkovému zlepšeniu krvného obehu.
Aké vitamíny či minerály judášove ucho obsahuje? Táto huba je skvelým zdrojom vitamínov B skupiny, ktoré sú nápomocné pri podpore funkcie nadobličiek a podieľajú sa na premene živín z potravy na využiteľnú energiu. Rovnako pomáhajú aj pri vytváraní hormonálnej rovnováhy. Nedostatok vitamínu B môže spôsobovať pokles energie či oslabenie činnosti mozgu. Ak zaradíte Judášovo ucho do svojho jedálnička, zabezpečíte si tak dostatočný príjem vitamínov tejto skupiny. Ďalším vitamínom, ktorý je obsiahnutý v tejto hube je vitamín D. Ten je v prevažnej väčšine získavaný prostredníctvom slnka, no aj Judášovo ucho môže však poskytnúť slušný zdroj tohto vitamínu. Dostatočné množstvo vitamínu D pomáha podporovať imunitný systém, udržiava zdravú telesnú hmotnosť a znižuje riziko vzniku reumatoidnej artritídy a u žien riziko roztrúsenej sklerózy. Judášove ucho je aj významným zdrojom selénu, ktorý spolu s vitamínmi A a E môže dopomôcť k riešeniu problémov s akné či celkovo k zlepšeniu hojenia sa kože.

 

300 g     Mrkvový Veggie Burger v domácej žemli. 6,90€  (vegetariánske)  – 1,3,6,10  ” Jedlo sa dá objednať s donáškou”

s hranolkami 9,60€

Laktóza sa nachádza iba v žemli v malom množstve. Možnosť doobjednania batátových alebo zelerových hranoliek.

Mrkva – Mrkva je tá najobyčajnejšia a najznámejšia zelenina. Používame ju asi všetci. Mrkvu berieme ako niečo úplne normálne a samozrejmé. A predsa! Mrkva má svoje kvality, svoju hodnotu a svoju silu. Mrkva je výborná a hodnotná zelenina! Dostupná bežne, dostupná každému. Mrkva sa bežne a v hojnom množstve pestuje v našich záhradách. Konzumácia mrkvy je niečo ako samozrejmosť. A to je dobre ! Odborníci považujú mrkvu za skutočný vitamínový klenot. Mrkva je náš najbohatší zdroj betakaroténov.
Betakarotén sa v organizme mení na Vitamín A (Retinol). Sto gramov mrkvy znamená trojnásobok dennej odporúčanej dávky vitamínu A. Mrkva je bohatá aj na iné vitamíny: B, Vitamín C (Kyselina L-askorbová), Vitamín D (Kalciferol) a Vitamín E (tokoferol), Vitamín B9 (Kyselina Listová), Vitamín B5 (Kyselina Pantoténová), kremičitú, pektínové látky a silice Mrkva je významný zdroj minerálov a stopových prvkov. Obsahuje Horčík (Magnézium), Vápnik (Kalcium) i Železo. Mrkva je plná antioxidantov a plná vlákniny. Na druhej strane obsahuje minimum tukov a cukrov. Skrátka vynikajúca plodina plná sily, pochádzajúcej z jej vitamínov a ostatných obsahujúcich látok.
Obsah vitamínov v mrkve Jedna stredne veľká mrkva Vám telo zásobí týmito vitamínmy:

• 210% odporúčanej potreby vitamínu A

• 10% Vitamín K

• 6% Vitamín C (Kyselina L-askorbová)

• 2% Vápnik (Kalcium)

 

450 g     Ayurvédsky Kadhai paneer s ryžou basmati. 7,90€  (vegetariánske)  – 7

Garam masala – Vynikajúca jemná zmes korenia s nasladlou chuťou. Je veľmi vhodná k mäsu i k zelenine. Klenot indickej kuchyne. Zloženie: muškátový kvet, citrónová kôra, koriander, škorica, klinček, rímsky kmín, kardamom. nasledovné priaznivé účinky:

• priaznivo vplýva na funkciu tráviaceho traktu,

• pomáha pri chudnutí,

• prispieva k správnemu fungovaniu dýchacej sústavy,

• pomáha pri odvodňovaní organizmu,

• má antioxidačné účinky,

• pôsobí protizápalovo a antibakteriálne,

• pomáha pri prevencii kardiovaskulárnych ochorení.

 

330 g     Bryndzové halušky so slaninkou. 6,90€  (vegetariánske) – 1,7,6  ” Jedlo sa dá objednať s donáškou”

V poslednom čase sa na náš stôl dostávajú rozličné obilniny a „pseudoobilniny“ z celého sveta. S obľubou konzumujeme bulgur, kuskus či quinou. Napriek tomu by sme nemali zabúdať na to, čo naši predkovia konzumovali bežne. Medzi takéto zdravé potraviny patria aj pre mnohých zabudnuté jačmenné krúpy. Čo nájdete v krúpoch? V minulosti boli krúpy považované za zdroj energie a sily. Využívali sa pri tráviacich problémoch, na posilnenie i očistenie organizmu. Aj dnes ich môžeme využiť týmto spôsobom a navyše sú aj výbornou súčasťou diétneho jedálneho lístka. Sto gramov varených krúp obsahuje niečo nad 370 kJ. Krúpy obsahujú veľa prospešných látok. Z vitamínov ide hlavne o tie zo skupiny B, ale aj vitamín K a E. Disponujú aj bohatstvom v podobe minerálov a stopových prvkov. Nachádza sa v nich železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, meď a ďalšie. Nechýbajú ani zdravé tuky v podobe omega-3 a omega-6 nenasýtených mastných tukov, prospešná vláknina i bielkoviny. Sami o sebe sú potravinou zo zastúpením bielkovín, tukov

 

350 g       Ayurvédsky šošovičný dhal. 5,90€  (vegetariánske)   ” Jedlo sa dá objednať s donáškou”

Šošovica – Takmer 70 percent celkového obsahu kalórií červenej šošovice je tvoreného uhľohydrátmi. Každá 1 šálka varenej červenej šošovice obsahuje približne 40 gramov sacharidov, 15 gramov vlákniny a teda 44 percent odporúčaného denného príjmu vlákniny pre muža a 53 percent dennej potreby žien. Strava bohatá na vlákninu môže znížiť riziko mozgovej príhody, hypertenzie, srdcových chorôb, cukrovky a porúch trávenia. Červená šošovica obsahuje aj malé množstvo ckukru: 3,6 gr na šálku. Jedna šálka obsahuje 17,8 gramov bielkovín, čo predstavuje takmer 32 percent dennej potreby mužov a 38 percent dennej potreby žien. Červená šošovica je vynikajúcim zdrojom vitamínov B, vrátane vitamínu B-6, tiamínu a kyseliny pantoténovej. Má obzvlášť vysoký obsah folátu – tiež známy ako vitamín B-9 – s 358 mikrogramami v každej šálke. Dospelí majú prijať denne 400 mikrogramov folátu a konzumácia 1 šálky červenej šošovice spĺňa takmer 90 percent tejto požiadavky. Naše telo potrebuje adekvátne množstvo folátu na syntetizáciu červených krviniek a DNA a na podporu energetického metabolizmu. 1 šálka varenej červenej šošovice obsahuje 6,6 miligramu železa. Odporúčaná denná dávka pre mužov je 8 miligramov, čiže šálka šošovice poskytne 82 percent. Odporúčaná denná dávka pre ženy je 18 miligramov, 1 šálka tak poskytne 37 percent dennej potreby. Množstvo železa, ktoré absorbujete zo šošovice môžete zvýšiť jej konzumáciou so živočíšnymi bielkovinami alebo potravou bohatou na vitamín C.Preto sa pridávajú rajčiny do omáčky. Minerály, ako je vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, zinok, mangán, meď a selén, sa v červenej šošovici nachádzajú v hojnom množstve. Okrem všetkých týchto živín obsahuje aj významné množstvo antioxidantov, napr. antokyanín, ktoré pomáhajú pri ničení voľných radikálov.

 

400 g Cícerové kari s batátmi doplnené jačmennými krúpami alebo ryžou basmati. 6,90€ (vegánske) 

Cícer – má zastúpenie takmer všetkých vitamínov a minerálnych látok – obsahuje veľa železa,vápnik, horčík, draslík a mangán – má vysoký obsah zdravých tukov a vlákniny – Pohľad čínskej dietetiky: Konzumácia strukovín všeobecne posiluje ladviny a podporuje oblasť slinivky a sleziny.Konkrétne cícer je najviac využívaný pre posilnenie žalúdku a srdca.

 

350 g Bezlepkové penne s hokkaido tekvicou. 6,90€ (vegetariánske) – 7

Hokkaido – Tekvica hokaido obsahuje vitamín A, ktorý posilňuje zrak. Tekvica obsahuje tiež luteín a zeaxantín, ktoré sa spájajú s nižším rizikom šedého zákalu. Konzumáciou tekvice sa tiež znižuje riziko mŕtvice a znižuje krvný tlak. Prítomné antioxidanty chránia aj krvné cievy. Vďaka zinku tekvicové semienka podporujú aj zdravú hladinu testosterónu, čím podporujú plodnosť.

 

350 g  Grilovaný encián s opekanými zemiakmi. 6,90€ (vegetariánske)  ” Jedlo sa dá objednať s donáškou”

Encián – Plesňové syry obsahujú tie isté látky, ako klasické syry akurát v sebe majú aj kultivované plesne. Vápnik, bielkoviny, tuky, soľ, plesňové kultúry a sacharidy. Typy plesní Plesňové syry majú najčastejšie tieto farby plesní (tie majú svoju špecifickú chuť), vyberte si, ktorá je Vaša obľúbená??? • Modrá (Niva, Roquefort) • Biela (Hermelín, Encián, Cammembert) • Zelená Plesňové syry pri chudnutí Plesňové syry majú približne 50 % obsahu tuku a vyšší pomer solí, takže pri chudnutí nedoporučujem tieto syry konzumovať, ak aj tak iba raz za 2 týždne napríklad grilovaný so zeleninou, aby sa tuk rýchlejšie a ľahšie vstrebal. Pri chudnutí radšej preferujte syry s 20 – 35 % tuku.

 

350 g Špeciál Lighthouseclubu  6,90€  (vegánske)  ” Jedlo sa dá objednať s donáškou”

(Hustá, výživovo veľmi bohatá “polievka” na očistu a posilnenie organismu)

Tibi pomáha pri pečeňových, obličkových či močových problémoch, čistí pľúca. 

Judášovo ucho zabezpečí tiež dostatok vitamínu D, ktorý podporuje imunitný system, udržiava zdravú telesnú hmotnosť a znižuje riziko vzniku reumatoidnej artritídy a u žien aj riziko roztrúsenej sklerózy.

Mrkva sa vďaka vysokému podielu beta karoténu správa ako antioxidant a ochraňuje bunky pred poškodením. Spomaľuje starnutie buniek.

Riasy wakame dokážu telo očistiť od ťažkých kovov. Okrem detoxikácie od ťažkých kovov, prinášajú do tela minerály. Celkovo približne 50 minerálov. Minerály sa doplňajú v akejkoľvek časti tela, ktorá to práve potrebuje.  Minerály nám pomáhajú dostať sa do rovnováhy, a taktiež pomáhajú vytvoriť dostatok elektrolytov, ktoré asistujú pri strese.

Petržlen je bohatý na horčík a vitamín C. Vitamín C je dôležitý pre tvorbu kolagénu, odstraňuje pigmentové škvrny a udržiava dobrú pleť. Vysoká hladina vitamínu K v petržlene môže pomôcť k zlepšeniu elasticity pleti a obnoviť jej mladícky vzhľad. Vitamín K ďalej urýchľuje hojenie rán a znižuje začervenanie. Beta – karotén v petržlene môže byť premenený na vitamín A , ktorý udržuje a opravuje pokožku. Napríklad suché a šupinaté čelo alebo líca sú častými príznakmi nedostatku vitamínu A.

Karfiol obsahuje vitamíny B a K, minerály a stopové prvky, hoci v menšom množstve, ako napríklad vápnik, meď, železo, magnézium, mangán a zinok. Jedná sa teda o potravinu, ktorá prispieva k správnemu fungovaniu ľudského organizmu a dodáva do tela živiny, ktoré mnohým chýbajú.

Fazuľa mungo pozitívne vplýva na imunitu a na tráviacu sústavu. Podporuje trávenie a vyprázdňovanie a podporuje tiež chudnutie, lebo dodáva pocit sýtosti. Zároveň sa podieľa na prevencii srdcovocievnych ochorení, pretože znižuje škodlivý LDL cholesterol. Chráni tiež pred voľnými radikálmi a pozitívne pôsobí pri rakovine hrubého čreva.

Hrušky sú nízkokalorické, ľahko stráviteľné, hypoalergénne a vhodné aj na prípravu prvých detských výživ pre batoľatá.

Červené ďatle majú silné antioxidačné vlastnosti, omladzujúce účinky a čistia tiež pleť. Okrem toho čistia krv, pomáhajú s trávením, zmierňujú stres, únavu, využívajú sa pri liečbe hnačky a podporujú chuť do jedla.

Huba shitake má významný účinok na podporu imunity, má imunostimulačný, protizápalový účinok, osvedčila sa aj pri liečbe a prevenci akné. Vie pohlcovať voľné radikály a je to silný antioxidant.

PRÍLOHY

Ryža basmati. 200 g 1,90 €

Batátové hranolky. 150 g 2,90 €

Zelerové hranolky. 150 g 1,50 €

Varené zemiaky. 200 g 1,90 €

Žemličková knedľa. 1 ks 0,70 €


DETSKÉ MENU


100 g     Rúrky s rajčinkovou omáčkou a syrom  5,40  (bezlepkové, vegetariánske) – 7  ” Jedlo sa dá objednať s donáškou”

(Bezlepkové penne s rajčinovou omáčkou a mozzarellou)

 

200 g      Usmievavé lievančeky s ovocim  5,40 (vegetariánske) – 1, 3, 7  ” Jedlo sa dá objednať s donáškou”

(Domáce lievance s ovocným ragú a javorovým sirupom)


DEZERTY


200 g     Čokoládový puding. 5,90€   (vegánske) 

 

Kakao je afrodiziakum, skvelý zdroj energie a sú aj odborníci, ktorí tvrdia, že kakao zabraňuje predčasnému starnutiu.

Čučoriedky sú excelentné na čistenie pečene a krvi a sú vhodné pre zlepšenie zdravia očí a tráviaceho traktu. Divoké čučoriedky tiež majú schopnosť regenerovať väzivá a bunky, a udržiavať imunitný systém silný. Pomáhajú podporovať mozog, srdce, zmenšujú riziko cukrovky, posilňujú cievny systém, sú prevenciou proti rakovine, zlepšujú poznávacie schopnosti.

Avokádo okrem podielu vitamínov B, C, D, E a K, vlákniny, horčíka, draslíka, fosforu, mangánu, medi a nenasýtených mastných kyselín obsahuje aj mnoho ďalších látok, ktoré organizmus rozhodne ocení.

Maliny sú bohaté na vitamín C, podporujú obnovu krvných ciev, rozširujú tepny, čo pomáha správnému prietoku krvi. Podporujú chudnutie, trávenie, pomáhajú v boji s ekzémom.

 

200 g      Mrkvovo – špaldová torta s džemom  3,30€ (vegetariánske) – 1,3,5

Špalda – čo obsahuje: • špalda je plná vitamínov skupiny B, a to predovšetkým thiamínu(B1) a niacínu (vitamín B3) • z minerálnych látok má veľa mangánu , draslíka, a horčíka, obsahuje ale aj vápnik , železo,zinok,fosfor a síru. • Oproti bežnej pšenici špalda obsahuje viac bielkovín, prospešného tuku i vlákniny. • Pohľadom čínskej dietetiky: Špalda posiluje slezinu a pankreas, zvlhčuje suchosť, vyživuje štruktúru tela
a prospieva krehkým ľuďom. • Používa sa ako pri liečbe hnačky i zápchy, na špatné trávenie a veľa ďalšch črevných problémov.

 

200 g Makovo – citrónová torta. 3,90€ (vegánske) – 5

Vlašské orechy vďaka vitamínu E orechy odchytávajú voľné radikály a chránia tým organizmus pred poškodením bunkových membrán. V tomto parametri nemajú konkurenciu ani v porovnaní s mandľami, arašidmi, pistáciami, lieskovcami, para, pekanovými, píniovými či makadamovými orechmi.

 

80 g  Čoko torta s mandľami a ovocím. 3,30€ (vegetariánske) – 3,7

Med – Toto divoké, liečivé jedlo je nektárom. Je tekutým zlatom. V mede sa nachádza viac ako 200000 fychemických zložiek, ktoré sú účinné pri rôznych ochoreniach (rakovina, poškodenia z radiácie,..). Med obsahuje B12 koenzým, ktorý ho robí jednou z nasilnejších potravín našej doby pre mozog. Okrem toho surový med sa podiela na oprave DNA. Obsahuje tiež vysoký podiel: vápnika, selénia, zinku, fosforu, chrómu, molybdénu, magnézia, draslíka. Nás imunitný systém sa neustále prispôsobuje novým mirkoorganizmom. Surový med je potravinou, produkovanou včelami, ktorá práve činnosť imunitného systému silno podporuje. Med lieči na niekoľkých úrovniach 1 pomáha pri rôznych ochoreniach fyzického tela. A to tak, že zlepšuje podmienky pre nastúpenie samoliečiacich procesov, alebo odstraňuje symptómy ochorení. 2 Na emočnej úrovni pomáha udržať pamäť, ktorá sa spája s dobrou skúsenosťou, zo skúsenosťou, ktorá vyživuje našu dušu, a dvíha nás hore. 3 na duchovnej úrovni – pomáhame podporovať populáciu včiel. Trend odpájať sa od úžívania medu iba môže ukázať na fakt, ako sme v skutočnosti odpojení od rastlín a potravín, ktoré liečia. Užívaním medu sa opätovne spájame sami zo sebou.
Mandle – Najzdravšie orechy Mandle sú jedinou potravinou s ideálnym pomerom dobrých tukov, vlákniny, bielkovín, horčíka, vápnika a vitamínov B a E. A vďaka týmto siedmim zložkám je zoštíhľovacou potravinou par excellence. Možno tým pádom zhodnotiť, že sú najzdravšie zo všetkých druhov orechov. 14 mandlí má pritom len 100 kalórií, čo je navyše ideálny olovrant. Vitamín B stimuluje metabolizmus, vitamín E je zas elixírom nášho spojivového tkaniva. Vláknina Mandle nešúpte, šupka totiž obsahuje rastlinné vlákna, ktoré je zdravé žuť – neobsahujú kalórie, zato však zasýtia. Ak skonzumujete na olovrant hrsť mandlí, tak rýchlo nevyhladnete. Bielkoviny Mandle sú proteínovými bombami. So svojimi 21 g/100 g obsahujú rovnaké množstvo bielkovín ako rybie filé. Najvhodnejšia je kombinácia s mliekom, pretože živočíšne a rastlinné bielkoviny nás zasýtia skutočne na dlhý čas. Mastné kyseliny Kyselina olejová a kyselina linolová poskytujú rovnováhu medzi zlým a dobrým cholesterolom. Dá sa preto povedať, že svojím zložením sú mandle podobné olivám.

 

50 g      Vegánske guličky pre zdravé mlsanie. 1,90€   (bezlepkové, bezlaktozové, vegánske) – 8,11

Zloženie guličiek je špeciálne navrhnuté tak, aby posilňovalo krv.

Slivky sušené pomáhajú v boji so stresom, podporujú trávenie a tiež sú výbormným pomocníkom pri chudnutí.

Brusnice sušené sú známe svojou úlohou pri prevencii infekcií močových ciest. Vysoká úroveň antioxidačných v brusniciach pomáha zastaviť priľnutie niektorých baktérií na steny močových ciest. Posiľňujú imunitu, činnosť srdca 

Goji svojou červenou farbou goji potvrdzuje prítomnosť karotenoidov, , hlavne beta karotén a zeaxantin, ktoré pomáhajú predchádzať degeneratívnym zmenám v oblasti sietnuce oka. Goji obsahuje o 15% viac karotenoidov ako mrkva.

Med obsahuje B12 koenzým, ktorý ho robí jednou z nasilnejších potravín našej doby pre mozog. Okrem toho suroý med sa podiela na oprave DNA. Obsahuje tiež vysoký podiel: vápnika, selénia, zinku, fosforu, chromu, molybdénu, magnézia, draslíka.

Sezamové semienka sú jadro ázijskej kuchyne, a sú tak malé, že môžu byť pridané do takmer akéhokoľvek jedla. Sú bohatým zdrojom vápnika a to z nich robí atraktívnu voľbu pre vegánov, ktorí nemôžu získať vápnik z mliečnych výrobkov.

Zoznam alergénov

  1. Obilniny obsahujúce glutén (lepok)
  2. Kôrovce a výrobky z kôrovcov
  3. Vajcia a výrobky z vajec
  4. Ryby a výrobky z rýb
  5. Arašidy a výrobky z arašidov
  6. Sójové bôby a výrobky zo sójových bôbov
  7. Mlieko a mliečne výrobky
  8. Orechy
  9. Zeler a výrobky zo zeleru
  10. Horčica a výrobky z horčice
  11. Sezamové semeno a výrobky zo sezamových semien
  12. Oxid siričitý a siričitany
  13. Vlčí bôb a výrobky z vlčieho bôbu
  14. Mäkkýše a výrobky z mäkkýšov

Videopozvánka

Kvalita a správny výber potravín su pre našu kaviareň i reštauráciu veľmi dôležité, preto sme pre Vás pripravili články o tom, aké potraviny, na čo a kedy sú vhodné…