fbpx

Reštaurácia

KDE NÁS NÁJDETE?

BULHARSKÁ 37

TRNAVA 917 01

 


OTVÁRACIE HODINY

  pondelok až piatok                8:00-20:00

sobota                 8:00-22:00

Počas obdobia, kedy platia obmedzenia pre reštaurácie, je otvorené:
Pondelok až sobota od 9hod do 17 hod.


Reštaurácia

RAŇAJKY (8:00 – 11:00)


300 g    Pšenová kaša s goji a orechmi 5,90€  (bezlaktozové, vegánske) – 1,8  

Pšeno chráni aj srdce a cievy. Vďaka obsahu horčíka rozširuje cievy, pomáha proti vysokému krvnému tlaku a znižuje riziko srdcového infarktu alebo mŕtvice. Okrem toho pomáha znižovať riziko vzniku cukrovky 2. typu. Vďaka podpore trávenia prináša viacero pozitív. Jednak pomôže so zápchou, nafukovaním či kŕčami, reguluje zažívanie, čím zlepšuje využitie živín, znižuje riziko žalúdočných vredov a pravidelným vyprázdňovaním tiež spôsobuje odstraňovanie toxínov z tela, čím uľavuje obličkám, pečeni a celému imunitnému systému.

Plody Goji vďaka širokému minerálnemu a antioxidačnému spektru podporujú telesnú zdatnosť, pomáhajú zachovať acidobázickú rovnováhu, predchádzajú migrénovým stavom a bolestiam chrbtice, či hlavy, mierne znižujú cholesterol, krvný tlak, upevňujú fuknciu obličiek, posilňujú pečeň a oči.

 

300 g    Bezlepková ovsená kaša so šafránom 5,90€  (bezlaktozové, vegánske) – 1,8 

Ovsené vločky vitamín A, ktorý posilňuje zrak. Tekvica obsahuje tiež luteín a zeaxantín, ktoré sa spájajú s nižším rizikom šedého zákalu. Konzumáciou tekvice sa tiež znižuje riziko mŕtvice a znižuje krvný tlak. Prítomné antioxidanty chránia aj krvné cievy. Vďaka zinku tekvicové semienka podporujú aj zdravú hladinu testosterónu, čím podporujú plodnosť.

Brusnice zlepšujú našu imunitu, bojujú so zápalom, chránie močové cesty a zlepšujú kvalitu našej pokožky.

Javorový sirup je výbornou náhradou za cukor. Je to prírodný sacharid, ktorý obsahuje plno antioxidantov,  vitamíny skupiny B, minerály ako vápnik, železo, zinok či mangán.

 

300 g    Ryžová kaša s lesným ovocím. 5,90€ (bezlepkové, bezlaktozové, vegánske)  – 8  

Všetky kaše pripravujeme z rastlinného mlieka podľa ponuky (sójové, kokosové)


 

4 ks       Kváskový chlebík s vegánskou alebo vegetariánskou nátierkou. 4,50€ 

  1. Avokádová nátierka – 1
  2. Bryndzová nátierka – 1,7


Kváskový chlebík obsahuje menej lepku a fytátov. Fytíny sa pri kváskovom kysnutí rozkladajú lepšie ako pri droždí čím sa zlepšuje vstrebávanie v črevách, pomáha čistiť krv, je vhodný aj pre ľudí s mykózou a akné.

Avokádu sa hovorí “najzdravšia potravina sveta”. Do avokáda sa totiž zmestilo množstvo vitamínov a minerálov. Okrem podielu vitamínov B, C, D, E a K, vlákniny, horčíka, draslíka, fosforu, mangánu, medi a nenasýtených mastných kyselín obsahuje aj mnoho ďalších látok, ktoré organizmus rozhodne ocení.

Bryndza je skvelá pri alergiách, rednutí kostí, cukrovke a zvyšuje imunitu. Nachádza sa v nej množstvo kvalitných bielkovín, minerálov a vitamínov B-komplexu.
minerálov a vitamínov B-komplexu.

150g      Omeleta so zeleninou  5,90€ (vegetariánske) – 1,3

Vajcia  obsahujú karotenoidy luteín a zeaxantín, nachádzajúce sa vo vaječnom žĺtku, ktoré pomáhajú znižovať riziko vekom podmienenej degenerácie makuly, ktorá je hlavnou príčinou oslepnutia starších osôb. Sú bohaté na bielkoviny.

 

150g      Praženica so zeleninou, kváskový chlebík 5,90€ (vegetariánske) – 1,3

Vajcia  obsahujú karotenoidy luteín a zeaxantín, nachádzajúce sa vo vaječnom žĺtku, ktoré pomáhajú znižovať riziko vekom podmienenej degenerácie makuly, ktorá je hlavnou príčinou oslepnutia starších osôb. Sú bohaté na bielkoviny.

Paradajky sú rovnako ako všetka zelenina, ktorá je dostupná v supermarketoch, pomerne kontroverzná téma, lebo v supermarketoch je kvalita zeleniny a jej výživová hodnota na nule. Pokial sú ale paradajky domáce, sú až zázračne bohaté na vlákninu, vitamíny A,B,C, betakaroten, draslík, vápnik, železo, horčík, fosfor, sodík.  Pôsobia antioxidačne, podporujú chudnutie, zlepšujú imunitu. 

v


PREDJEDLÁ


150 g    Mrkvovo – uhorkový šalát šalát. 4,90 €  (bezlepkové, bezlaktozové) – 8,11  

Osviežujúci šalát s uhorkou a mrkvou, kešu oriešky, balzamiková zálievka.
Sezamové semienka sú jadrom ázijskej kuchyne a sú také malé, že sa môžu pridať do takmer akéhokoľvek jedla. Sú
bohatým zdrojom vápnika, a to z nich robí atraktívnu voľbu pre vegánov, ktorí nemôžu získať vápnik z mliečnych výrobkov.
Mrkva sa vďaka vysokému podielu betakaroténu správa ako antioxidant a ochraňuje bunky pred poškodením. Spomaľuje
starnutie buniek.
Kešu oriešky sú vynikajúcim zdrojom zdravých tukov, ktoré sú pre organizmus nevyhnutné. Pravidelná konzumácia týchto
orieškov môže viesť k zníženiu rizík spojených s ochorením srdca a vysokým cholesterolom, vysokým tlakom či obezitou.

Mrkva sa vďaka vysokému podielu beta karoténu správa ako antioxidant a ochraňuje bunky pred poškodením. Spomaľuje starnutie buniek. Cvikla je bohatým zdrojom cenných fytochemikálií, vrátane vitamínu C, karotenoidov, fenolových kyselín a flavonoidov. Je jednou z mála zelenín, ktorá obsahuje skupinu farbív s vysokou biologickou aktivitou – betalanínov. Ďalšou veľmi zaujímavou fytochemikáliou cvikle je betaín – relatívne jednoduchý metabolit, ktorý okrem toho, že môže byť aj zdrojom dusíka, dokáže detoxifikovať zdraviu škodlivý homocysteín a taktiež má (vďaka svojej dipolárnej štruktúre) mimoriadne veľkú kapacitu udržiavať acidobázickú rovnováhu. Ak vás máta to tzv. populárne „prekyslenie“, tak aj pre vás je tu cvikla! Zatiaľ zostáva nejasné, koľko z týchto zlúčenín dokážeme prijať zo stravy do tela – napr. v prípade červeného betanínu je to relatívne dosť málo, avšak dosť na to, aby nám pekne zafarbil moč na ružovo. Blahodárne dusičnany S istotou vieme, že na náš kardiovaskulárny systém priaznivo pôsobia dusičnany prítomné v cviklovej šťave. Tie sa pôsobením ústnej mikroflóry (ak si ju nevybíjate nezmyselnými antibakteriálnymi výplachmi) menia na dusitany, ktoré sú najlepším zdrojom oxidu dusnatého. Oxid dusnatý (NO) pôsobí na bunky cievneho endotelu (vrstva buniek, čo vystieľajú cievy zvnútra) a spôsobuje rozširovanie ciev, čo sa využíva aj pri liekoch, napríklad nitroglycerín. Vďaka pôsobeniu NO sa ukázalo, že pravidelné podávanie cviklovej šťavy zlepšuje fungovanie buniek cievneho endotelu, mierne znižuje krvný tlak a pôsobí protizápalovo. Zníženie tlaku však nefunguje u jedincov, ktorí už užívajú lieky na hypertenziu. Doplnenie NO môžete aj užívaním prípravkov Käyni, ktoré ponúka aj naša reštaurácia.

150 g        Teriyaki zeleninka z woku      4,90  (bezlepkové, bezlaktozové, vegánske ) – 1,6,11  

Zmes brokolice, hríbikov a teriyaki omáčky so sezamom podľa receptu šéfk uchára.
Brokolica je veľmi bohatá na vitamíny a minerály. Z vitamínov nájdu svoje zastúpenie najmä skupiny vitamínov B, C, E a
provitamín A. Z minerálov ponúka brokolica najmä vápnik, železo, síru, zinok a fosfor.
Huba shitake je vzácna pre svoje liečivé účinky zamerané najmä na choroby horných dýchacích ciest, zlý krvný obeh a
ťažkosti s pečeňou. Liečivá huba shitake má prirodzené antibakteriálne účinky a pomáha pri liečbe vredov a žalúdočných
problémov.
Sezamové semienka sú jadrom ázijskej kuchyne a sú také malé, že sa môžu pridať do takmer akéhokoľvek jedla. Sú
bohatým zdrojom vápnika, a to z nich robí atraktívnu voľbu pre vegánov, ktorí nemôžu získať vápnik z mliečnych výrobkov.

3 ks     Bruschetta (rajčinovo – bazalková, hribová, olivové paté). 3,90€  (bezlaktozové, vegetariánske) – 1

3 kúsky chlebíka s rôznymi nátierkami.
Kváskový chlebík obsahuje menej lepku a fytátov. Fytíny sa pri kváskovom kysnutí rozkladajú lepšie ako pri droždí čím sa
zlepšuje vstrebávanie v črevách, pomáha čistiť krv, je vhodný aj pre ľudí s mykózou a akné.

 

v


POLIEVKY


0,33 l    Gaštanová polievka. 4,90€  (bezlepkové, bezlaktozové, vegánske) 

Gaštany pomáhajú srdcovo-cievnemu obehu, a vyplavovaniu škodlivín z pečene. Obsahujú viac vitamínu C ako citróny, ale kvôli tepelnej úprave z neho veľa neostane. Z ostatných vitamínov obsahujú: B, E, K. Z minerálov sú to zinok, horčík, draslík, vápnik, železo, fosfor. Gaštany prinášajú úľavu kľbom, pomáhajú pri únave, uľavujú pri bolesti hlavy, reumatickej bolesti, ale čo je ešte zaujímavejšie, pomáhajú zmierniť, ba dokonca vytesniť depresiu. S chuťou do nich!

 

0,33 l   Hokkaido polievka  2,50€  (bezlepkové, bezlaktozové, vegánske)  

Tekvica hokkaido obsahuje vitamín A, ktorý posilňuje zrak. Tekvica obsahuje tiež luteín a zeaxantín, ktoré sa spájajú so znižovaním rizika šedého zákalu. Konzumáciou tekvice sa tiež znižuje riziko mŕtvice a znižuje sa krvný tlak. Prítomné antioxidanty chránia krvné cievy. Vďaka zinku tekvicové semienka udržujú zdravú hladinu testosterónu, čím podporujú plodnosť.
Granátové jablko sa dostalo do obľuby vďaka vysokému obsahu antioxidantov. To však zďaleka nie je všetko. Obsahuje vitamíny A, B, C, meď, mangán, organické kyseliny, vápnik, fosfor, železo, horčík a množstvo sodíka a draslíka. Táto kombinácia poskytuje hromadu zdraviu prospešných účinkov. Granátové jablko čistí celé telo, regeneruje krv, upravuje trávenie a bojuje proti starnutiu. Posilňuje obranyschopnosť a znižuje dokonca ukladanie tuku v cievach, čím pomáha zamedzovať srdcovocievnym ochoreniam.

Polievka podľa dennej ponuky  2,50 €


HLAVNÉ JEDLÁ (od 11:00 – 20:00)


200 g   Šalát Lighthouse Club  6,90€   (vegánske, bezlepkové, bezlaktózové) – 1,6,8,10

Zmes listových šalátov, seitan, mungo klíčky, granátové jablko s horčicovou zálievkou.
Listová zelenina všeobecne je plná vitamínov A, E, B-komplex, minerálov, železa, kalcia, magnézia, selénu, zinku. Je bohatá na vitamín K a omega 3 mastné kyseliny, ktoré telo ľahko absorbuje. Omega 3 mastné kyseliny pomáhajú pri neurologických a kardiovaskulárnych ochoreniach. Obsahujú aj kyselinu listovú, ktorá je esenciálnou živinou pre tehotné ženy.
Mrkva sa vďaka vysokému podielu betakaroténu správa ako antioxidant a ochraňuje bunky pred poškodením. Spomaľuje starnutie buniek.
Vlašské orechy dokážu vďaka vysokej kalorickej hodnote zasýtiť na dlhú dobu a ide o hodnotné omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, ktoré neupchávajú cievy. Ak sa chceme zásobiť ideálnym množstvom, ktoré sa neodrazí ani na hmotnosti, vystačíme si so šiestimi vlašskými orechmi denne.

350 g  Marinované sójové plátky THAI kari  6,90€   (vegánske, bezlepkové, bezlaktózové) – 6,12

Marinované plátky zmiešané so zeleninou, jazmínová ryža.
Kari – tradičná orientálna zmes založená na kurkume, koriandri a rímskej rasci, ktorá sa vyznačuje sladkasto-korenistou chuťou a výrazne žltou farbou. Sladkastú chuť klinčeka a muškátového kvetu dopĺňa osviežujúci ďumbier a štipľavé čili, typickú farbu dodáva kurkuma.
Zázvor bol v dávnych časoch používaný ako duchovný čistič a tiež na prebudenie a očistenie tela, mysle a ducha. Obsahuje protizápalové zložky nazývané „gingerols”, ktoré z neho robia populárneho zabijaka bolesti pre tých, ktorí trpia bolesťou nervov, kĺbov, svalov. Vďaka silným schopnostiam na podporu imunitného systému je vhodný pri liečení širokej škály ochorení.

350 g  Údený syr tofu s nekačacím dipom  8,50  (vegánske, bezlepkové, bezlaktózové) – 6,7

Údený syr tofu, batátové pyré, zelenina na pare, konopné semienka.
Batáty alebo zdravé zemiaky, ako im veľa ľudí hovorí. Prečo to tak je? Batáty obsahujú viac amylózy (rozpustný polysacharid), ktorá spôsobuje, že sa hladina cukru v krvi zvyšuje pomalšie ako bežné zemiaky. To je výhoda napríklad pre tých, ktorí chudnú. Nespochybniteľným plusom sladkých zemiakov je vysoký obsah karotenoidov, hlavne betakaroténu. Ten je významným antioxidantom, chráni sliznice i pokožku a je nevyhnutný pre zdravý zrak.
Mrkva je veľmi zdravá pre naše oči. Znižuje hladinu cholesterolu, zlepšuje trávenie a peristaltiku. Pomáha pri migréne a zápalových bolestiach kĺbov. Dodáva živiny potrebné pre zdravý vývoj zubov a zrakových orgánov. Na rozdiel od iných druhov zeleniny preferujú odborníci jej varenú formu. Varená mrkva je ľahšie spracovateľná v tele človeka.
Petržlen obsahuje horčík a vitamín C. Vitamín C je dôležitý pre tvorbu kolagénu, odstraňuje pigmentové škvrny a udržiava dobrú pleť. Vysoká hladina vitamínu K v petržlene môže pomôcť k zlepšeniu elasticity pleti a obnoviť jej mladistvý vzhľad. Vitamín K ďalej urýchľuje hojenie rán a znižuje začervenanie. Betakarotén v petržlene môže byť premenený na vitamín A, ktorý udržuje a opravuje pokožku. Napríklad suché a šupinaté čelo alebo líca sú častými príznakmi nedostatku vitamínu A.
Kurkuma obsahuje kurkumín, ktorý má nie len antioxidačné a antibakteriálne účinky, ale je stredobodom intenzívneho výskumu najmä vďaka svojej protizápalovej aktivite.
Konopné semienka sú stále obľúbenejšie. Je to preto, lebo obsahujú omega 3 mastné kyseliny, bielkoviny, vlákninu, ale sú tiež bohaté na vitamín E. Sú výborné pre zdravú pokožku, vlasy a nechty a sú silným antioxidantom.

300 g   Cuketové špagety s mätovo-bazalkovým pestom  9,50  (vegánske, bezlepkové, bezlaktózové) – 8
Cuketa nastrúhaná na špagety, mätovo-bazalkové pesto.
Cuketa – minimum sodíka a množstvo draslíka, ktorý prospieva obličkám, kĺbom a kardiovaskulárnemu systému nie sú jedinými výhodami cukety. Okrem toho je cuketa nabitá vitamínom E, karoténom, horčíkom, vápnikom, železom, meďou a zinkom. Množstvo prospešných látok sa nachádza práve v šupke, preto je vhodné konzumovať cuketu aj s ňou.
Vlašské orechy vďaka vitamínu E odchytávajú voľné radikály a chránia tým organizmus pred poškodením bunkových membrán. V tomto parametri nemajú konkurenciu ani v porovnaní s mandľami, arašidmi, pistáciami, lieskovcami, para, pekanovými, píniovými či makadamovými orechmi.
Mäta má blahodarné účinky nie len na trávenie a žalúdočné problémy. Mätový čaj vypitý pred jedlom podporí chuť do jedla, po jedle zas uľahčí trávenie. Mätu využijete pri prechladnutí, ale aj na výplachy ústnej dutiny. Herpes ošetrený v počiatočnej fáze neprepukne v plnej miere.
Bazalka patrí medzi liečivé bylinky. Nielenže výborne hojí povrchové rany, jej blahodarný účinok pri vnútornom použití je známy už stovky rokov. Patrí dokonca medzi najúčinnejšie prírodné antidepresíva.

300 g  Hlivový perkelt s domácou špaldovou knedľou 9,50   (vegánske) – 1,3,7

Perkelt z hlivy ustricovej, špaldová knedľa.
Hliva ustricová obsahuje kokteil látok, bez ktorých sa náš organizmus nezaobíde, napríklad vitamíny C, D, K, B, železo, zinok, draslík, sodík, selén, aminokyseliny, proteíny, veľké množstvo vlákniny a úplne kľúčový prvok pre podporu imunity – betaglukán. Jeho pôsobenie sa dá ešte posilniť podávaním probiotík.
Upozornenie: Hliva nie je veľmi vhodná pri ochoreniach štítnej žľazy, ak je metabolizmus príliš rýchly (zvýšená činnosť štítnej žľazy).
Vajcia obsahujú karotenoidy luteín a zeaxantín, ktoré sa nachádzajú vo vaječnom žĺtku a pomáhajú znižovať riziko vekom podmienenej degenerácie makuly, ktorá je hlavnou príčinou slepnutia starších osôb. Sú bohaté na bielkoviny.

300 g   Cviklová palja s citrónovou ryžou  6,90€   (vegánske, bezlepkové, bezlaktózové) – 6,8,10
Pražená cvikla s kokosom, citrónová ryža.
Kokos obsahuje minerály ako sú horčík, fosfor, zinok, železo, draslík. Konzumácia kokosu pomáha pri odvápnení kostí a bolestiach kĺbov, ktoré sú spôsobené preťažovaním alebo zvýšeným svalovým napätím. Vhodný pre silových športovcov najmä s bolesťami chrbta.
Cvikla posilňuje srdce a cievy, znižuje vysoký cholesterol a chráni organizmus pred voľnými radikálmi. Podporuje tiež funkciu pečene, napomáha tráveniu, podporuje tvorbu krvi, posilňuje vlasy a nechty a zlepšuje pevnosť kože a kostí tým, že je močopudná. Podporuje obličky a dokonca zmierňuje menštruačné bolesti

300 g   Veggie burger v domácej žemli 10,50€   (vegánske, bezlepkové, bezlaktózové) – 1,7

Vegetariánsky burger v domácej žemli, šošovicové patties, vegánsky syr, čerstvá zeleninka.
Laktóza sa nachádza iba v žemli.

300 g     Chilli sin carne. 10,90€   (vegánske, bezlepkové, bezlaktózové) – 6,12

Tradičný mexický pokrm vo vegetariánskej podobe, tzn. mleté hovädzie mäso je nahradené vegetariánskym – sojovým, s ryžou a fazuľkami v rajčinovej omáčke.

0,3 l   Špeciál Lighthouseclubu  2,50€  (vegánske)

(Hustá, výživovo veľmi bohatá “polievka” na očistu a posilnenie organismu)

Tibi pomáha pri pečeňových, obličkových či močových problémoch, čistí pľúca. 

Judášovo ucho zabezpečí tiež dostatok vitamínu D, ktorý podporuje imunitný system, udržiava zdravú telesnú hmotnosť a znižuje riziko vzniku reumatoidnej artritídy a u žien aj riziko roztrúsenej sklerózy.

Mrkva sa vďaka vysokému podielu beta karoténu správa ako antioxidant a ochraňuje bunky pred poškodením. Spomaľuje starnutie buniek.

Riasy wakame dokážu telo očistiť od ťažkých kovov. Okrem detoxikácie od ťažkých kovov, prinášajú do tela minerály. Celkovo približne 50 minerálov. Minerály sa doplňajú v akejkoľvek časti tela, ktorá to práve potrebuje.  Minerály nám pomáhajú dostať sa do rovnováhy, a taktiež pomáhajú vytvoriť dostatok elektrolytov, ktoré asistujú pri strese.

Petržlen je bohatý na horčík a vitamín C. Vitamín C je dôležitý pre tvorbu kolagénu, odstraňuje pigmentové škvrny a udržiava dobrú pleť. Vysoká hladina vitamínu K v petržlene môže pomôcť k zlepšeniu elasticity pleti a obnoviť jej mladícky vzhľad. Vitamín K ďalej urýchľuje hojenie rán a znižuje začervenanie. Beta – karotén v petržlene môže byť premenený na vitamín A , ktorý udržuje a opravuje pokožku. Napríklad suché a šupinaté čelo alebo líca sú častými príznakmi nedostatku vitamínu A.

Karfiol obsahuje vitamíny B a K, minerály a stopové prvky, hoci v menšom množstve, ako napríklad vápnik, meď, železo, magnézium, mangán a zinok. Jedná sa teda o potravinu, ktorá prispieva k správnemu fungovaniu ľudského organizmu a dodáva do tela živiny, ktoré mnohým chýbajú.

Fazuľa mungo pozitívne vplýva na imunitu a na tráviacu sústavu. Podporuje trávenie a vyprázdňovanie a podporuje tiež chudnutie, lebo dodáva pocit sýtosti. Zároveň sa podieľa na prevencii srdcovocievnych ochorení, pretože znižuje škodlivý LDL cholesterol. Chráni tiež pred voľnými radikálmi a pozitívne pôsobí pri rakovine hrubého čreva.

Hrušky sú nízkokalorické, ľahko stráviteľné, hypoalergénne a vhodné aj na prípravu prvých detských výživ pre batoľatá.

Červené ďatle majú silné antioxidačné vlastnosti, omladzujúce účinky a čistia tiež pleť. Okrem toho čistia krv, pomáhajú s trávením, zmierňujú stres, únavu, využívajú sa pri liečbe hnačky a podporujú chuť do jedla.

Huba shitake má významný účinok na podporu imunity, má imunostimulačný, protizápalový účinok, osvedčila sa aj pri liečbe a prevenci akné. Vie pohlcovať voľné radikály a je to silný antioxidant.

PRÍLOHY

Ryža basmati. 200 g 1,90 €

Batátové hranolky. 150 g 2,90 €

Zelerové hranolky. 150 g 1,50 €

Varené zemiaky. 200 g 1,90 €

Žemličková knedľa. 1 ks 0,70 €


DEZERTY


200 g     Čokoládový puding  6,50€   (vegánske) 

Kakao je afrodiziakum, skvelý zdroj energie a sú aj odborníci, ktorí tvrdia, že kakao zabraňuje predčasnému starnutiu.

Čučoriedky sú excelentné na čistenie pečene a krvi a sú vhodné pre zlepšenie zdravia očí a tráviaceho traktu. Divoké čučoriedky tiež majú schopnosť regenerovať väzivá a bunky, a udržiavať imunitný systém silný. Pomáhajú podporovať mozog, srdce, zmenšujú riziko cukrovky, posilňujú cievny systém, sú prevenciou proti rakovine, zlepšujú poznávacie schopnosti.

Avokádo okrem podielu vitamínov B, C, D, E a K, vlákniny, horčíka, draslíka, fosforu, mangánu, medi a nenasýtených mastných kyselín obsahuje aj mnoho ďalších látok, ktoré organizmus rozhodne ocení.

Maliny sú bohaté na vitamín C, podporujú obnovu krvných ciev, rozširujú tepny, čo pomáha správnému prietoku krvi. Podporujú chudnutie, trávenie, pomáhajú v boji s ekzémom.

200 g Chia puding s orechmi a ovocím. 6,50  (bezlepkové, bezlaktozové, vegánske) – 8

Vlašské orechy vďaka vitamínu E odchytávajú voľné radikály a chránia tým organizmus pred poškodením bunkových membrán. V tomto parametri nemajú konkurenciu ani v porovnaní s mandľami, arašidmi, pistáciami, lieskovcami, para, pekanovými, píniovými či makadamovými orechmi.
Chia semienka sú výborným zdrojom energie a vápnika, spomaľujú starnutie kvôli obsahu antioxidantov a sú prospešné pre tráviaci trakt, nakoľko sú nabité vlákninou. Navyše pomáhajú stabilizovať hladinu krvného cukru, čím zabraňujú prejedaniu sa i vzniku cukrovky.

50 g      Vegánske guličky pre zdravé mlsanie  2,00€   (bezlepkové, bezlaktozové, vegánske) – 8,11

Zloženie guličiek je špeciálne navrhnuté tak, aby posilňovalo krv.

Slivky sušené pomáhajú v boji so stresom, podporujú trávenie a tiež sú výbormným pomocníkom pri chudnutí.

Brusnice sušené sú známe svojou úlohou pri prevencii infekcií močových ciest. Vysoká úroveň antioxidačných v brusniciach pomáha zastaviť priľnutie niektorých baktérií na steny močových ciest. Posiľňujú imunitu, činnosť srdca 

Goji svojou červenou farbou goji potvrdzuje prítomnosť karotenoidov, , hlavne beta karotén a zeaxantin, ktoré pomáhajú predchádzať degeneratívnym zmenám v oblasti sietnuce oka. Goji obsahuje o 15% viac karotenoidov ako mrkva.

Med obsahuje B12 koenzým, ktorý ho robí jednou z nasilnejších potravín našej doby pre mozog. Okrem toho suroý med sa podiela na oprave DNA. Obsahuje tiež vysoký podiel: vápnika, selénia, zinku, fosforu, chromu, molybdénu, magnézia, draslíka.

Sezamové semienka sú jadro ázijskej kuchyne, a sú tak malé, že môžu byť pridané do takmer akéhokoľvek jedla. Sú bohatým zdrojom vápnika a to z nich robí atraktívnu voľbu pre vegánov, ktorí nemôžu získať vápnik z mliečnych výrobkov.

Zoznam alergénov

  1. Obilniny obsahujúce glutén (lepok)
  2. Kôrovce a výrobky z kôrovcov
  3. Vajcia a výrobky z vajec
  4. Ryby a výrobky z rýb
  5. Arašidy a výrobky z arašidov
  6. Sójové bôby a výrobky zo sójových bôbov
  7. Mlieko a mliečne výrobky
  8. Orechy
  9. Zeler a výrobky zo zeleru
  10. Horčica a výrobky z horčice
  11. Sezamové semeno a výrobky zo sezamových semien
  12. Oxid siričitý a siričitany
  13. Vlčí bôb a výrobky z vlčieho bôbu
  14. Mäkkýše a výrobky z mäkkýšov

Videopozvánka

Kvalita a správny výber potravín su pre našu kaviareň i reštauráciu veľmi dôležité, preto sme pre Vás pripravili články o tom, aké potraviny, na čo a kedy sú vhodné…