Cícer

Cícer

Je bohatým zdrojom bielkovín, i preto sa ho odporúča konzumovať aspoň jedenkrát týždenne

Často ho jedávajú aj vegetariáni, pretože im nahrádza mäsový podiel v strave.

Má jemnú orieškovú chuť a preto ho obľubujú aj deti. Dokonca sa dá pripravovať i na sladko alebo ako zdravšia slaná smažená či pečená pochúťka namiesto čipsov.

Cícer má v sebe prirodzene veľa vlákniny a obsahuje veľmi veľa železa, vďaka čomu dokáže už jeden pokrm z neho pokryť takmer celú dennú dávku, ktorú potrebujeme dostať do tela. Obrovskou výhodou tiež je, že varením a ani konzervovaním nestráca takmer nič zo svojich účinných zložiek, čo sa pri iných druhoch potravín nestáva. Potom sú to aj vitamíny skupiny B a draslík.

Vhodný aj pre celiatikov

Úžasnou správou však je, že cícer neobsahuje ani najmenšie množstvo lepku. Ideálny je preto i pri stravovaní celiatikov, ktorí musia práve strukoviny často vynechávať z jedálničkov. Má tiež vysoký podiel vápnika, takže sa odporúča pre ženy ako prevencia pred osteoporózou. Konzumovať by ho mali i tehotné ženy, pretože v sebe ukrýva i značný podiel kyseliny listovej.

Vynechať by ho nemali ani deti, ktorým tak poskytnete široké spektrum účinných pomocníkov, ktoré by ste inak museli vyskladať z viacerých potravín.

A aby sme nevynechali ani mužov, pridajme ešte jednu vlastnosť, ktorej veria najmä páni na ďalekom východe. Tí nedajú na cícer dopustiť kvôli údajným afrodiziakálnym účinkom. Pôsobí aj ako prevencia pri onkologických ochoreniach a tiež je vhodný pri srdcovo-cievnych problémoch.

Znižuje cholesterol

Ďalšou účinnou vlastnosťou cíceru je jeho vplyv na znižovanie cholesterolu. Tie isté látky vplývajú aj na hladinu cukru v krvi a odporúča sa ho preto konzumovať i pri cukrovke. Zároveň vám pomôže aj pri zápche, pretože obsahuje veľa vlákniny.

Používať ho môžete aj pri diétach. Obsahuje totiž len minimálne množstvo tuku.

Je taktiež výborným antioxidantom. Konzumovať by ste ho mali aj pri problémoch s nízkou imunitou. Pôsobí preventívne pri žalúdočných ťažkostiach. Má taktiež vysoký podiel sacharidov. Využíva sa aj pri liečení aterosklerózy. Jeho použitie je naozaj širokospektrálne, určite by sme ho teda nemali podceňovať a začať konzumovať čo najčastejšie.

Nie je to len o humuse

Problémom cíceru občas býva, že ľudia v tunajších končinách poznajú iba jeho jediné využitie – v podobe humusu. Ten však nie je pre niekoho prívetivým jedlom a tak sa im ľahko sprotiví. Cícer však môžete pripravovať ako ktorúkoľvek inú strukovinu. Vynikajúci je v polievke v kombinácii s pórom, ktorý podusíte na maslovom základe. Podávať sa môže aj ako príloha k mäsitým pokrmom, keď sa dá po uvarení upiecť spolu s baklažánom.

Ešte pred varením ho nechajte aspoň na päť hodín namočený vo vode a soľte ho až vtedy, keď bude mäkký. Citrón výborne zvýrazňuje jeho chuť a z byliniek sa najviac priatelí s bazalkou a majoránom.