Sója
- Prečo jesť sóju podľa jej priaznivcov
- Sója je výnimočná obsahom ôsmich základných esenciálnych aminokyselín potrebných na tvorbu bielkovín. Preto je označovaná ako zdroj tzv. plnohodnotných bielkovín. Obsahuje nenasýtené mastné kyseliny ( vrátane dôležitej omega 3) a lecitín, dôležitý pre reguláciu cholesterolu. Nachádza sa v nej aj dostatok vitamínov, hlavne skupiny B, a minerálne látky: draslík, horčík a železo. V Amerike bolo schválené prehlásenie, že sója je vhodná na prevenciu cievnych ochorení, pretože znižuje hladinu rizikovej skupiny cholesterolu. Často sa dáva do súvislosti s prevenciou osteoporózy. Vďaka vysokému obsahu vlákniny sója , rovnako ako ďalšie strukoviny, priaznivo ovplyvňuje hladinu krvného cukru a tak napomáha k prevencii diabetu.
- Prečo nejesť sóju podľa jej odporcov
- Sója môže mať negatívny dopad na činnosť štítnej žľazy. Moderné nefermentované sójové výrobky obsahujú látky, ktoré môžu obmedzovať vstrebávanie bielkovín a blokovať využitie minerálnych látok.
- Vysoká hladina rastlinných hormónov môže zasahovať do hormonálneho vývoja detí. Odborníci neodporúčajú sójové výrobky pravidelne podávať deťom práve v súvislosti s rizikom neskoršieho ochorenia štítnej žľazy. Sója ovplyvňuje vstrebávanie zinku a zinok je spojený s fungovaním pohlavných žliaz. Veľké množstvo sóje znižuje sexuálnu energiu. Vysoký obsah prírodných hormónov v sóji môže ovplyvniť plodnosť a menštruačný cyklus žien.