fbpx

Pšenica

Pšenica

Pšenica

  • čo obsahuje: Celé pšeničné zrno a výrobky z nej obsahujú veľa minerálnych látok, vitamínov skupiny B,vitamínu C, E a cenných olejov. Významný je obsah mangánu,horčíka, vlákniny.
  • Za výživovo najhodnotnejšiu a najzdravšiu časť pšeničného zrna sa považuje pšeničný klíčok a otruby. Oboje je pri priemyselnom spracovaní odstránené a teda sa v bielej múke nenachádza.
  • Rafinovaná biela múka preto obsahuje až o 80% menej živín a o 90% menej vlákniny než celozrnná a v podstate dodáva len cukry, ktorých máme nadbytok a škodí.
  • Pohľadom čínskej dietetiky: Pšenica je jena z mála potravín, ktorá podľa tradičnej čínskej medicíny priamo vyživuje srdce a myseľ. Preto ukľudňuje a zlepšuje koncentráciu, terapeuticky je vhodná pri nespavosti, podráždenosti alebo srdečných palpitáciách. Pšenica je dokonca doporučovaná pre hysterické ženy.
  • Pšenica tiež podporuje rast, zvyšovanie hmotnosti a tukového väziva, preto je ideálna najmä pre deti a krehkých ľudí, naopak by pšenicu mali ľudia s nadváhou.
  • Popisované terapeutické pôsobenie platí pri ekologickom spôsobe vypestovania pšenice v podobe zrna , čerstvej celozrnnej múky a výrobkov z nej.Väčšina dnes bežne vyrábaných jedál z bielej pšeničnej múky viac škodí, ako prospieva o čom svedčí aj veľké množstvo alergikov na pšeničný lepok.