fbpx

Pohanka

Pohanka

Pohanka

         čo obsahuje: pohanka obsahuje 18 rôznych aminokyselín, minerálnych látok(zinok, meď, selén, horčík),vitamínov B1,B2,E,C.

  • Najdôležitejší je v pohanke obsah rutinu. Rutín je jedným z tisícov takzvaných fytochemikálii, látok s priaznivým zdravotným pôsobením v organizme, ktoré sa nachádzajú iba v rastlinných zdrojoch potravín. Konkrétne rutín podporuje pôsobenie vitamínu C a zvyšuje elasticitu krvných kapilár.
  • Pohľadom čínskej dietetiky: Čínska dietetika odporúča pohánku na prečistenie a posilu čriev a zvonku na obklady na zápal. Neodporúča ju v prípade horúčky, ľuďom s vysokým krvným tlakom či tým, ktorý trpia nervozitou, závratmi či citovou nerovnováhou
  • Pohľadom makrobiotiky: Makrobiotika považuje pohanku za plodinu, ktorá sťahuje a vysušuje a preto ju odporúča do chladných dní. Prináša vraj teplo, zrýchlenie a stiahnutie a neodporúča sa pravidelne dávať malým deťom. Jej nadmerná konzumácia  môže podľa predstaviteľov makrobiotického hnutia  vraj nepriaznivo energeticky zasahovať do rastúceho organizmu dieťaťa.