fbpx

Fazuľa mungo

Fazulky-mungo

Pochádzajú z Ázie, chutia podobne hrášku a merajú asi pol centimetra. Fazuľky mungo sú obľúbené od nepamäti a k tomu majú aj úžasné účinky na ľudské zdravie.

Fazule mungo obsahujú vitamin A, B, C, E a K, betakarotén, polysacharidy, kyselinu pantoténovú, listovú a tiež omega 3 a omega 6 kyseliny. Hladinu cukru zvyšujú veľmi pozvoľna, takže sa ich nemusia báť ani diabetici. Vhodné sú tiež pre tehotné a dojčiace ženy, ako aj pre celiatikov.

Tieto drobné zázraky pozitívne vplývajú na imunitu a na tráviacu sústavu. Podporujú trávenie a vyprázdňovanie a podporujú tiež chudnutie, lebo dodávajú pocit sýtosti. Zároveň sa podieľajú na prevencii srdcovocievnych ochorení, pretože znižujú škodlivý LDL cholesterol. Chránia tiež pred voľnými radikálmi a pozitívne pôsobia pri rakovine hrubého čreva.

Navyše pomáhajú detoxikovať organizmus, znižujú opuchy, miernia hnačku, pôsobia ako liek pri mumpse, popáleninách, otrave pesticídmi či olovom. Sú vhodné aj pri začervenanej pokožke, pocite nadmerného smädu, nedočkavosti, úpale a pomáhajú aj v letných horúčavách vďaka chladivému účinku na telo.