fbpx

Červené datle

červené datle

Poznáte strom jujuba? Jeho plody sú známe ako červené alebo čínske datle a na západ ich prevážali už v staroveku po legendárnej Hodvábnej ceste.

Červené datle obsahujú množstvo vitamínu C, železo, jód, kobalt a zaraďujú sa medzi superpotraviny. Využívajú sa na liečbu vysokého krvného tlaku, pri detoxikácii organizmu a upravujú funkčnosť tráviacej sústavy.

Vďaka vysokému obsahu biologicky aktívnych látok datle pôsobia proti rôznym nádorovým ochoreniam pomocou cytotoxickej aktivity. Bioaktívne látky obsiahnuté v tomto ovocí sú dôležité v prevencii chronických ochorení.

Červené datle majú silné antioxidačné vlastnosti, omladzujúce účinky a čistia tiež pleť. Okrem toho čistia krv, pomáhajú s trávením, zmierňujú stres, únavu, využívajú sa pri liečbe hnačky a podporujú chuť do jedla.

Používajú sa tiež na zlepšenie svalovej sily, vytrvalosti a aj ako tonikum na posilnenie funkcie pečene. Čaj z červených datlí je výbornou voľbou pri bolesti v krku. Uľavuje aj pri zápale priedušiek.