fbpx

Ajurvédske pasty a prášky

Áyurvedske pasty (Prash)

Chyawanprash

Chyawanprash je áyurvedicky doplnok z bylinných výťažkov a minerálov bohatý na vitamín C a antioxidanty. Pomáha pri prevencii rôznych chorôb  má bohaté omladzujúce vlastnosti. Redukuje vrásky a šedivenie vlasov, spomaľuje starnutie buniek. Ochraňuje pred škodlivým účinkom voľných radikálov na pokožku, podporuje správne trávenie ako i prísun kyslíka do hlbokých tkanív.

Brahmi Rasayana

Brahmi Rasayana zlepšuje pamäť, inteligenciu a schopnosť sústrediť sa. Pomáha znižovať stres, hnev a agresívne správanie a je vhodná aj pri depresii. Celkovo pôsobí upokojujúco. Podporuje
zdravie srdca a má taktiež omladzujúce účinky.

Amalaki Rasayana

Amalaki Rasayana je prípravok bohatý na vitamín C, vlákninu a antioxidanty, podporujúce imunitu organizmu a upevňujúci jeho zdravie. Pomáha odvádzať škodliviny z tela. V Ayurvede je známa ako omladzujúca zmes, ktorá pomáha predchádzať starnutiu a tým podporuje dlhovekosť. Zabraňuje šediveniu  a nadmernému vypadávaniu vlasov, posilňuje srdce, žalúdok, činnosť očí  a mozgu. Podporuje zdravé trávenie a vyprázdňovanie (mierne laxatívum), redukuje nadbytočný prvok Pitta, čím zmierňuje prekyslenie organizmu. Má ochladzujúce  účinky, čím poskytuje úľavu pri žalúdočných vredoch a pocitoch pálenia. Lieči nadmernú a predčasnú stratu spermií.

CENNÍK PÁST A PRÁŠKOV NA STIAHNUTIE

Áyurvedske prášky (Churna)

Amalaki Churna (Emblica Officinalis) – Indický Egreš , Embilika Lekárska

Amalaki je prírodným zdrojom vitamínu C a ako výborný antioxidant pomáha ochraňovať pred škodlivými účinkami voľných radikálov a tým udržiavať zdravé telo a dobrú imunitu.
Dósha účinok – Kapha a Pitta.

Arjuna – (Terminalia Arjuna)

Posilňuje srdcový sval a udržiava činnosť srdca v dobrej kondícii.  Vďaka svojmu hypodelimickému obsahu (schopnosť znižovať cholesterol v krvi) a diuretickým vlastnostiam napomáha znižovať vysoký krvný tlak. Dósha účinok – Tridósha.

Ashoka – (Saraca Indica)

Využíva sa pri zmierňovaní bolestivej menštruácie, menštruačných kŕčoch a depresii a všeobecne v rámci ženského zdravia.

Ashvagandha – (Withania Somnifera) –  Indický ženšen

Používa sa pri liečení artritídy, úzkosti a taktiež pri problémoch s nespavosťou (insomnia). Je to tzv. “adaptogén” (rastlinný extrakt), ktorý nášmu telu pomáha odolávať škodlivým účinkom každodenného stresu, podporuje a obnovuje jeho normálne fyziologické fungovanie, a je aj vhodným všeobecným tonikom. Taktiež sa používa pri problémoch s plodnosťou, tak ako u mužov aj u žien a zvyšuje sexuálne libido.

Avipathikara Churna

Prášok je kombináciou byliniek, ktoré majú chladivý efekt pre ľudský organizmus, čiže pomáhajú odvádzať prebytočné teplo z tela, detoxifikujú
ho a liečia zápalové stavy. Pomáha znižovať prekyslenie žalúdka, podporuje správnu činnosť čriev a ich vyprázdňovanie, teda vyrovnáva Pitta prvok. Upokojuje celý gastrointestinálny trakt. Podporuje činnosť pečene.

Bala – (Sida Cordifolia)

Vďaka vysokému obsahu živín je veľmi vhodná pre zotavujúcich sa pacientov. Má taktiež protizápalové účinky a pomáha posilňovať imunitu a udržuje telo silné a zdravé.

Bhumyamalaki – (Phyllanthus Amarus)

Veľmi vhodná je pri detoxifikácii a pri liečení zápalov a posilnenie činnosti pečene či zápaloch sleziny. Čistí pleť a pomáha hojiť zlomeniny.

Bibhitaki – (Terminalia Bellerica)

Známa svojím využitím pri liečbe kašľa a prechladnutia, problémov s očami   a pôsobí aj ako mierne preháňadlo. Pomáha zlepšovať kvalitu vlasov  a podporuje ich rast. Vyvažuje Vátu a Kaphu.

Bilva – (Aegemarmelos)

Vhodná pri liečení problémov reprodukčného systému u žien, akými  je napríklad vaginálny výtok(Leucorrhea), nepravidelná menštruácia, silné vaginálne krvácanie a pod. Taktiež pomáha vyvažovať poruchy súvisiace s Pittou. Zlepšuje hojenie vredov a liečenie infekcií. Zrelé ovocie má laxatívne účinky a preto pomáha aj pri zápchach.

Brahmi – (Bacopa Monnieri)

Brahmi je dobré tonikum pre mozog, zefektívňuje jeho funkcie a blahodarne pôsobí na celkové duševné zdravie. Zlepšuje kognitívne funkcie, pamäť, schopnosť sústrediť sa a je aj vhodnou prevenciou Epileptických záchvatov.

Bringaraja – (Eclipta Alba)

Vhodná pri liečení chorôb očí, posilňuje zuby, zlepšuje kvalitu pokožky  a vlasov, vhodná pri liečení kožných chorôb. Omladzuje, pôsobí proti starnutiu a predčasnému šediveniu vlasov. Zmierňuje kašeľ a prechladnutie.

Chitraka – (Plumbago Zeylanica)

Korene Chitraky sa používajú pri liečení ochorení spojených s tráviacim systémom, ako napríklad zhoršené alebo slabé trávenie.

Dasamoola (Dashamula)

Dasamoola zmes funguje protizápalovo, analgeticky a antireumaticky pre celé telo, upokojuje nervy a podporuje imunitu. Zmes je vhodná aj na podporu zdravého reprodukčného systému ženského tela, udržiava správny pomer vody   v tele a obzvlášť vhodná je pre osoby, ktoré sú náchylné na podchladenie (kapha prakriti).

Gokshura – (Tribulus Terrestris)

Tribulus sa používa pri problémoch s obličkami, akými sú napríklad obličkové kamene, bolestivé močenie a ďalšie poruchy ich funkcie.   Taktiež zvyšuje chuť na sex.

Guduchi – (Tinospora Cordifolia) – Tinospóra Srdcolistá

Vďaka očistným schopnostiam pomáha zvyšovať imunitu a dlhovekosť.   Má regeneračné a protizápalové účinky, očisťuje materské mlieko a zvyšuje chuť do jedla (vhodná pri anorexii a nechutenstve).

Haritaki – (Terminalia Chebula)

Prášok z Haritaki pomáha podporovať zdravé trávenie a vstrebávanie živín a je taktiež vhodný pri regulovaní činnosti hrubého čreva a celkové zdravie tela.

Karela (Momordica Charantia) – tzv. “Trpká Tekvica”

Prirodzene bohatá na vitamíny a minerály. Má horkú až trpkú chuť, ako aj jej názov, a vďaka tomu je vhodná na reguláciu chuti na sladké, čím prispieva k zdravej činnosti pankreasu. Ďalej je prospešná pre reguláciu metabolizmu uhľohydrátov, pri očiste krvi a pomáha udržiavať žiarivú pokožku.

Kalmegh – (Bhunimba / Andrographis Paniculata)

Používa sa pri liečení chorôb pečene, kožných problémoch, nechutenstve, horúčke a taktiež je vhodnou očistou krvi.

Mandukapani – (Gotu Kola / Centella Asiatica) – Pupočník Ázijský

Prášok z Gotu Kola pomáha zlepšovať činnosť oboch mozgových hemisfér a užíva sa aj ako podpora pri meditácii. Ako tonikum pre mozog podporuje jeho činnosť a taktiež bojuje proti duševnému stresu a regeneruje nervovú sústavu. Je známy pod menom “Saraswati” (Bohyňa múdrosti a učenia), keďže je účinkuje na zlepšenie výkonnosti mozgu, pamäti a inteligencie ako takej.

Manjistha – (Rubia Cordifolia)

Bylinka používaná pre očistu a detoxifikáciu krvi. Jej koreň  sa v Ájurvedskej medicíne výborne osvedčil pri liečení kožných chorôb.

Musta – (Myristica Fragrans) – Muškátový oriešok

Prináša úľavu pri hnačkách, nevoľnosti, žalúdočných kŕčoch a bolestiach, zvyšuje menštruačný tok, používa sa na vyvolanie potratov  a má halucinogénne účinky.

Neem – (Azadirachta Indica)

Ako prášok trpkej chuti je vhodný k detoxikácii krvi, keďže horká chuť napomáha pri odstraňovaní toxínov z tela. Znižuje prekyslenie organizmu. Listy sú vhodné pri liečení kožných problémov a vredoch, očných chorôb,   pri krvácaní z nosa, črevných parazitoch, žalúdočných ťažkostiach, čí strate chuti do jedla.

Pipalli – (Piper Nigrum) – Dlhé korenie čierne

Pomáha pri trávení a pri zápaloch priedušiek.

Punarnava – (Boerhavia Diffusa)

Punarnava má omladzujúce a regeneračné účinky pre celý organizmus. Pomáha odstraňovať prebytočnú Kaphu z tela. Podporuje normálnu činnosť pečene a obličiek, napomáha udržiavať vyvážanú hladinu tekutín a správne fungovanie metabolizmu vody v tele. Udržiava správne fungovanie močových ciest.

Shallaki – (Boswellia Serrata / Indian Frankincense)

Využíva sa pri osteoartritíde (mechanické opotrebovanie kĺbov), reumatickej artritíde, bursitíde (zápal a opuch bursy), bolestiach kĺbov (reuma)  a zápaloch šliach. Taktiež sa používa ako stimulant pre zvyšovanie prietoku moču a menštruačného toku.

Shankhpushpi – (Evolvulus Alsinoides)

Podporuje pamäť a koncentráciu a zdravé prekrvenie mozgu. Je vhodným pomocníkom v boji proti každodennému stresu. Celá rastlinka sa využíva pre svoje omladzujúce účinky a je aj dobrým tonikom pre nervy.

Sitophaladi Churna

Sitophaladi mix sa používa najmä pri liečení rôznych respiračných ochorení a kašli, ako aj pri pocitoch pálenia v dlaniach a na chodidlách, na posilnenie činnosti trávenia, pri necitlivosti jazyka, bolestiach brucha a krížovej oblasti chrbta, anorexii, horúčkach a častom krvácaní z nosa.

Sariva – (Hemidesmus Indicus)

Vhodná pri liečení kožných chorôb, nadmernom svrbení, cukrovke, chorobách močových ciest, pôsobí proti nepríjemným zápachom, zvyšuje kvalitu  a množstvo spermií. Je vhodná pri liečení hnačiek, dyzentérie (úplavice), pomáha pri nedostatočnom trávení a pri respiračných ťažkostiach (astma, nádcha, kašeľ). Je vhodná pri menoragii – príliš silnom a dlho trvajúcom menštruačnom krvácaní. Má antitoxické účinky.

Shatavari – (Asparagus Racemosus) – Špargľa hroznovitá

Shatavari je známou “ženskou bylinkou”. Má omladzujúce účinky a zároveň pomáha udržiavať ženské telo, jeho orgány a cykly v rovnováhe a napomáha plodnosti. Je taktiež vhodná pre dojčiace matky, ako aj ženy prechádzajúce menopauzou. Podporuje trávenie a imunitu a účinkuje aj ako mierne afrodiziakum. Avšak nezabúda ani na mužov, keďže podporuje aj mužskú potenciu.

Trikatu – (Pippali, zázvor, čierne korenie)

Táto klasická áyurvedska zmes byliniek prispieva k správnej činnosti trávenia a absorbcie živín, podporuje metabolizmus tukov a je aj účinnou zmesou pri detoxikácii. Vyrovnáva prebytočný prvok Váty (vzduch) a Kaphy (voda) v tele. Taktiež pomáha udržiavať zdravé pľúca a dýchacie cesty, a to najmä pri zmenách ročných období.

Tulsi – (Ocimum Sanctum) – Bazalka posvätná

Bylinka vhodná na posilnenie prirodzenej schopnosti organizmu v boji proti vírusom a parazitom a správneho fungovania metabolických funkcií, čím prispieva k zdraviu celého tela.

Vacha – (Acorus Calamus)

Vacha je vhodnou bylinkou na podporu zdravého a vyrovnaného nervového systému. Taktiež podporuje činnosť mozgu, pečene, zlepšuje koncentráciu, podporuje tak fyzické ako aj duševné zdravie a pomáha organizmu v boji proti každodennému stresu a námahe. Podporuje chuť do jedla.

Vasaka – (Adhatoda Vasica)

Bohatá na vitamín C, je vhodným prípravkom na udržiavanie zdravého respiračného a obehového systému tela. Chráni a pomáha udržiava zdravé pľúca.

Vidanga – (Embelia Ribes)

Pôsobí proti črevným parazitom a červom. Podporuje zdravé trávenie a metabolizmus, spaľuje tuky. Vďaka svojim upokojujúcim účinkom je vhodná aj pri kožných problémoch. Pomáha prečisťovať krv.

Vidarikanda – (Ipomoea Digitata)

Zvyšuje sexuálne libido. U mužov zlepšuje zdravie mužských orgánov, u žien zasa podporuje zdravý menštruačný cyklus a používa sa aj ako doplnok pri dojčení. Je účinnou prísadou v receptoch na zlepšenie plodnosti a celkového zdravia organizmu.

Yashtimadhu – (Glycyrrhiza Glabra) – Sladké drievko

Sladké drievko sa používa vnútorne pri problémoch s trávením, akými sú napríklad žalúdočné vredy, pálenie záhy, kolika, chronický zápal žalúdočnej sliznice (chronická gastritída). Upokojuje nervy a odstraňuje prebytočný prvok Váty z tela. Posilňuje a vyživuje celé telo a pomáha zbavovať ho toxínov. Pomáha odhlieňovať pľúca a prispieva k ich zdravej činnosti.

Hingwashtak Churna

Zlepšuje trávenie, má využitie pri liečení anorexie a zažívacích ťažkostiach. Používa sa pri vyrovnávaní nerovnováhy Váty a s Vátou súvisiacimi chorobami, akými sú napríklad nadúvanie, ochorenia kĺbov a pod. Je vhodným doplnkom stravy pri reumatoidnej artritíde. Má tzv. “tridósha efekt“, čiže vyrovnáva Vátu a Kaphu a zvyšuje Pittu.

Kumári – ( Aloe Vera)

Aloe Vera je vhodná na vnútorne ako aj na vonkajšie použitie, aplikované priamo na pokožku. Vnútorne sa používa na znižovanie telesnej hmotnosti, pomáha pri cukrovke, zápaloch pečene (hepatitída), zápalových ochoreniach čreva, pri ochorení kĺbov (osteoartritída), žalúdočných vredoch, astme, popáleninách, horúčke, svrbeniu a zápaloch a ako všeobecné tonikum.

Moringa – (Moringa Oleifera)

Moringa je tzv. “super jedlo”, teda kompletný zdravotný produkt, ktorý telu poskytuje potrebné vitamíny a zlepšuje celkové zdravie organizmu a posilňuje imunitu. Moringa má veľa  využití. Používa sa pri liečení anémie(nedostatku prvku železa v krvi), artritíde a ďalších ochoreniach postihujúcich kĺby (reuma). Ďalej sa využíva pri liečení astmy, rakoviny, zápchy, ale zároveň i pri hnačkách, žalúdočných problémoch a vredoch, črevných kŕčoch, cukrovke a epilepsii. Je účinná pri bolestiach hlavy, problémoch so srdcom, vysokom krvnom tlaku, obličkových kameňoch, zadržiavaní tekutín v tele a problémoch so štítnou žľazou. Taktiež má svoje využitie pri vírusových, bakteriálnych, plesňových ochoreniach a zbavuje telo parazitov. Moringa sa používa aj na znižovanie opuchov, má afrodiziakálne účinky a zvyšuje produkciu materského mlieka.

Tripahala – (Amalaki, bibhitaki, haritaki mix)

Triphala je známa ako jemné črevné tonikum, užitočné pri podpore dobrého trávenia a vstrebávania živín, pravidelného vyprázdňovania čriev,  ale má účinok na posilnenie mnohých ďalších oblastí organizmu. Je taktiež silným antioxidantom chrániacim bunky pred účinkami škodlivých voľných radikálov.

Gurmar – (Gymnema Sylvestre)

Gurmar v preklade znamená “ničiteľ cukru”. Napomáha pri liečbe cukrovky a nadváhy, metabolického syndrómu (zvýšený krvný tlak, vysoký cholesterol, vysoký cukor v krvi, atď.). Celkovo zlepšuje trávenie a pomáha pri kašli.

Prášky a pasty je možné si objednať priamo v klube, prípadne mailom na zatkova@lighthouseclub.sk, alebo SMS na 0903 593 777.