Jačmeň

Jačmeň

Zelený (mladý) jačmeň je nehybridná odroda jačmeňa, ktorú pestujeme v špecifických podmienkach na najčistejších miestach našej planéty (konkrétne na ploche bývalého sladkovodného jazera v americkom Utahu) a žneme a sušíme špeciálnymi metódami tak, aby v ňom ostalo zachované maximálne množstvo pre telo prospešených látok

Rastlinku pozbierame dostatočne pred tým, ako dospeje (zhruba vo chvíli, kedy dosiahne 20 -25 centimetrov, pretože v tej dobe sa ešte stále nachádza vo vegetatívnej fáze), a sušíme ju pri teplote nie vyššej ako 31 °C. Preto v nej nájdeme dôležité vitamíny (napríklad B1, B2, B3, B6, C alebo E), aminokyseliny (lysín, leucín, glycín, prolín či izoleucín) aj minerály (draslík, železo, vápnik či horčík). Veľkým prínosom je aj množstvo enzýmov a antioxidantov.

Vzhľadom na svoje unikátne zloženie dodáva jačmeň telu presne taký súbor látok, ktorý mu umožňuje využívať svoj potenciál naplno. A hoci jačmeň rozhodne neslúži ako náhrada zdravej a pestrej stravy, dokáže telu dať značnú časť látok, ktoré potrebuje na bezprostredné fungovanie.

Vďaka tomu pravidelná a dlhodobá konzumácia zeleného jačmeňa dokáže rozpohybovať tráviaci trakt, pomáha pri chudokrvnosti, znižuje hladinu cholesterolu alebo spomaľuje starnutie buniek. V psychickej rovine prináša plnohodnotnejší spánok, lepšie sústredenie aj zlepšenie pamäti.